Monday, May 17, 2021
Jurnalism corect


Toni Greblă a fost achitat definitiv de Înalta Curte/UPDATE: Reacția secretarului general al Guvernului

By Andreea Traicu , in Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 27 iunie 2019 Etichete: , ,

Toni Greblă, secretar general al Guvernului a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată cu majoritate.

Toni Greblă a fost achitat și în faza de fond a procesului, dar procurorii DNA au contestat decizia. Procesul fostului judecător CCR de la completul de 5 judecători a rămas în pronunțare pe 27 mai.

Acuzațiile pe care i le-a adus DNA:

DNA susține că, în perioada 2010-2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcțiilor de senator (2010 – 2013) și judecător la Curtea Constituțională (2013 – 2015), a pretins și primit de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, folosință gratuită, service-ul și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, Toni Greblă este acuzat că ar fi primit folosință gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firma, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.
În schimbul acestora, potrivit procurorilor, Greblă i-ar fi promis lui Bircină că va interveni și va determina funcționari publici – din cadrul societăților și companiilor naționale cu capital de stat, ministere, autorități publice centrale și locale – să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bircina (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi) să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.

Replica lui Toni Greblă, după aflarea deciziei Instanței:

„O să trag niște concluzii, dar nu la cald. A fost o perioadă lungă, de 4 ani și jumătate. Este cel mai mare chin pentru un om și pentru familia lui. Evident că am primit vestea cu ușurare, însă toți anii de chin nu știu cum am putea să-i recuperăm. Nici o decizie nu trebuie luată la cald și sper să iau cea mai bună decizie, așa cum am făcut de-a lungul carierei mele. Din păcate nu toată lumea procedează astfel”, a declarat Toni Greblă la Antena3.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW