Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Toate participările la târgurile internaționale de turism vor fi suspendate, după scandalul de la New York

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Toate participările la târgurile internaționale de turism vor fi suspendate, a anunțat Ministerul Turismului marți, 19 aprilie. Decizia vine după modul în care a fost promovată România la târgul de turism din New York, intens criticat în mediul online și de internauți, și de politicieni. De altfel, USR a anunțat tot astăzi că îl cheamă pe ministrul de resort, Constantin Daniel Cadariu, în Parlament, să dea explicații în acest sens.

„Participarea la târgurile internaționale de turism, cu stand de țară, va fi regândită și asumată de Consiliul de Brand Turistic Național (CBTN) și de Consiliul Consultativ al Turismului (CCT). Acțiunile de promovare a destinației România pe piețele externe vor fi reluate doar în baza conceptelor aprobate de către CBTN și CCT, iar până atunci toate participările la târgurile internaționale de profil vor fi suspendate”, a anunțat ministerul într-un comunicat de presă.

Astfel, potrivit sursei citate, cele două consilii vor elabora în cel mai scurt timp o nouă procedură de participare la manifestările expoziționale de profil din străinătate.

„O cerință explicită este ca standul și întregul concept de promovare a destinației România, pentru fiecare târg în parte, să fie prezentate în cadrul adunării membrilor acestor structuri consultative și, ulterior, aprobate”, precizează ministerul.

De asemenea, ministrul Cadariu a anunțat demararea unor anchete disciplinare în cadrul Direcției Generale Turism și suspendarea activității de participare la târgurile internaționale a persoanelor care au făcut parte din delegația care a reprezentat România la târgul din New York.

„Totodată, la comisia de disciplină vor fi chemați și atașații economici din Statele Unite ale Americii. Cu privire la activitatea personalului din Consulatului General al României la New York, ministrul Cadariu a solicitat în scris către Ministerul Afacerilor Externe o analiză a conduitei profesionale, având în vedere că aceștia nu au semnalat cele constatate la standul României și au ales să promoveze o fotografie care să aducă prejudicii imaginii naționale”, mai arată, între altele, sursa citată.

USR îl cheamă pe Cadariu în Parlament

USR a anunțat anterior în cursul zilei că îl cheamă în Parlament pe ministrul Turismului, pentru a da explicații pentru modul în care România a fost promovată la New York.

USR solicită următoarele informații, având în vedere suma de 8.000 de dolari alocată din bani publici pentru participarea la târg.

 • Cum s-a ajuns la această sumă? În această sumă au fost prinse costurile delegației României? Dacă nu, la cât s-a ridicat această cheltuială?
 • Cine a făcut parte din delegația care a reprezentat România la acest târg și care au fost criteriile de selecție?
 • Cu cât sunt remunerați acești membri și cât au fost diurnele pentru membrii delegației?
 • Care a fost implicarea, la acest târg, a Consiliului de Brand Turistic Național, înființat în luna februarie prin ordin de ministru?

Totodată, USR îl acuză pe Constantin Daniel Cadariu de afirmații false, ministrul Turismului declarând anterior că 90% dintre țările participante la târgul de la New York au optat pentru organizarea standului în același mod pentru care a optat și România: pânză neagră și poze printate A4 cu atracții turistice. USR susține că afirmația ministrului este contrazisă de pozele de la eveniment.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat și el, referitor la imaginea proastă pe care reprezentanții ministerului Turismului au făcut-o țării noastre, că „astfel de lucruri jenante nu trebuie să se mai întâmple”.

Sursa foto: Facebook: Constantin-Daniel Cadariu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW