Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Toate dispozitivele din UE vor fi încărcate cu un singur tip de cablu începând cu anul 2024

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Până la finalul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale și alte dispozitive vândute în Uniunea Europeană vor fi echipate cu un singur tip de cablu de încărcare, USB de tip C, potrivit unei decizii adoptate marți, 4 octombrie, de Parlamentul European.

În cazul laptopurilor, producătorii trebuie să se supună deciziei Parlamentului European până în primăvara anului 2026.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici și mijlocii”, se arată într-un comunicat transmis de Parlamentul European.

Compania vizată, în principal, de decizia Parlamentului European este Apple, ale cărei dispozitive au nevoie de un cablu diferit de încărcare, anume cel de tip „lightning”.

Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerințele de interoperabilitate până la sfârșitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor și a mediului. Astfel, va dispărea așa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător”, mai arată Parlamentul European.

Forul european mai arată că noile obligații vor duce la reutilizarea încărcătoarelor și vor ajuta consumatorii din spațiul european să economisească aproximativ 250 de milioane de euro pe an la achizițiile inutile de încărcătoare.

Directiva trebuie aprobată de Consiliul UE, înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii și de a intra în vigoare.

Statele membre UE vor avea, ulterior, 12 luni la dispoziție pentru a transpune normele în legislația națională și alte 12 luni pentru a le aplica.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW