Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


„Toaletarea” copacilor în București naște discuții aprinse: Radu Mihaiu îl acuză pe Nicușor Dan că nu emite avize / Răspunsul primarului general

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Schimb de replici între primarul Sectorului 2 și primarul capitalei legat de toaletarea și defrișarea copacilor. În vreme ce Radu Mihaiu acuză Primăria generală că blochează emiterea avizelor, Nicușor Dan susține că impus rigoare în aceste proceduri, astfel încât să fie protejată natura. 

Prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după furtuna de sâmbătă care a pus la pământ zeci de copaci în București, primarul Sectorului 2 s-a plâns de lentoarea cu care Primăria Capitalei emite avizele de toaletare sau defrișare a copacilor.

„Eu înţeleg că înainte s-au făcut toaletări agresive şi defrişări fără sens. Dar unele toaletări şi unele defrişări chiar sunt necesare. Nu se poate să înlocuim un exces cu un alt exces. Ne cad copacii în cap! Deja a devenit o problemă de siguranță pentru locuitorii din București. În nenumărate rânduri am cerut primarului general să proceseze aceste cereri și să găsească o soluție. Deocamdată primim doar promisiuni. E o situație urgentă. Pe măsură ce intrăm în sezonul rece riscul unor prăbușiri de copaci crește considerabil”, a declarat Radu Mihaiu.

Nicușor Dan: Ani de zile s-a toaletat în exces

În replică, Nicușor Dan susține că a impus verificarea la fața locului a arborilor pentru care se cere toaletarea sau defrișarea, pentru a bloca intervențiile abuzive.

„Ani de zile s-a toaletat în exces și în consecință mii de arbori s-au uscat un an sau doi mai târziu. Am luat decizia de a stopa avizul de toaletare dat în alb de fosta administrație, astfel că acum facem o verificare mult mai riguroasă și atentă a fiecărei solicitări. Pentru emiterea avizelor de specialitate solicitate de către administratorii domeniului public, sunt necesare verificări în teren ale vegetației dendrologice, precum și completări ale documentației ce stă la baza avizului. Cantitatea de muncă în Direcția de Mediu din Primăria Capitalei a crescut de 4-5 ori”, a explicat primarul general.

În același timp, edilul susține că a ajuns la un acord cu ADP-urile de sector ca verificarea în teren să fie realizată de angajații acestora, motivul fiind legat de faptul că Primăria generală nu are resurse suficiente.

„Am agreat cu ADP-urile de sector ca verificarea în teren să fie făcută de angajații lor, care sunt mult mai mulți decât funcționarii Primăriei. Aceste operațiuni necesită timp, iar procesul a fost îngreunat și de faptul că administratorii legali ai spațiilor verzi ale municipiului București doar au direcționat solicitările cetățenilor fără a verifica în teren dacă vegetația dendrologică sesizată necesită sau nu operațiuni de toaletare/defrișare. Am limitat cazurile de intervenție de toaletare. Astfel vom ajunge curând să avem și un flux normal al cererilor și, lucrul cel mai important, să nu mai toaletăm în exces”, a precizat Nicușor Dan.

Peisagist: E culmea obrăzniciei

Poziția primarului Sectorului 2 este criticată de specialiștii din domeniu. Diana Culescu, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România, susține că, în mare parte dintre cazuri, de vină pentru copacii doborâți de furtuni sunt chiar intervențiile abuzive ale autorităților.

„Știți care e culmea obrăzniciei?! Să dai brânci unei bătrâne pe stradă şi apoi să o întrebi de ce aleargă. Cam aşa este şi cu arborii de prin Bucureşti. Le schilodeşti coroana, le tai rădăcinile, iar când încep să le cadă locuitorilor în cap strigi ca din gură de şarpe prin presă că nu eşti lăsat să căsăpeşti alți arbori ce încă se mai încăpățânează să trăiască prin Bucureşti”, a explicat Diana Culescu.

În opinia Dianei Culescu, un registru al arborilor ar arăta adevăratele aspecte de cauzalitate ale prăbușirii arborilor în București.

„Dacă am avea Registru Verde funcțional în Bucureşti am putea să începem să corelăm prăbuşirea arborilor cu adevąratele cauze care au generat aceasta situație dar are cineva, dintre edilii care se plâng prin presă, vreun interes în acest sens?”, a afirmat Diana Culescu.

Sursa foto: Facebook / Radu Mihaiu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW