Toader, atac la Gorghiu pentru legea privind închisoarea la domiciliu/ Fostul ministru al Justiției: Tortura și șantajul, printre faptele vizate de actul normativ
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, critică proiectul de lege inițiat de senatorul PNL Alina Gorghiu referitor la executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea. Toader a explicat că printre infracțiunile care se regăsesc în proiectul senatorului liberal se regăsesc tortura, tâlhăria, lipsirea de libertate în mod ilegal sau șantajul.
„Două simple precizări !
1) 192 din 238 infracțiuni, prevăzute în partea specială a Codului penal, au pedeapsa de până la 7 ani închisoare, intrând sub incidența recentei inițiative legislative privind executarea acesteia la domiciliu.
2) Inițiativa legislativă aparține cuiva care, în Parlament, susținea Legea recursului compensatoriu ( promovată în guvernul Cioloș), devenind un critic acerb abia când a văzut efectele acesteia.
PS: exemple – tortura, tâlhăria, lipsirea de libertate în mod ilegal, represiunea nedreaptă, șantajul……..”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.
Context
Proiectul de lege prin care pedepsele mai mici de șapte ani pot fi executate de acasă, cu anumite condiții, a fost votat de Senat, marți seară, cu 128 de voturi „pentru” și două abțineri. Camera Deputaților este for decizional.
Propunerea legislativă a fost inițiată, anul trecut, de parlamentarul PNL Alina Gorghiu.
„Proiectul modifică în esență Codul Penal cu câteva prevederi esențiale care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, și anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei și, de asemenea, executarea fracționată a pedepsei închisorii. Codul de Procedura Penală suportă o modificare esențială, care presupune că instanța se va pronunță asupra revocării și anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brățară electronică, se definește noțiunea de imobil în care se execută pedeapsa și se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăși imobilul – asta este esență inițiativei legislative”, a spus Alina Gorghiu, citată de ziare.com.
Ce prevede proiectul
Conform proiectului de act normativ, în anumite situații instanța poate decide ca inculpatul să-și execute pedeapsa la domiciliu.
Condiții:
– Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;
– Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
– Infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerata în folosul comunitățîi;
– În raport de persoană infractorului, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinată.
Cine nu poate beneficia de aceste prevederi:
– Inițial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;
– Infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zadarnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților;
– Faptele reprezintă infracțiuni contra viețîi, contra integrității corporale sau sănătății, infracțiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice, precum și infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată.
– Persoană a fost condamnată anterior pentru săvârșirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la această.
Executarea închisorii în regim mixt, o altă variantă
Propunerea de lege mai prevede ca executarea pedepsei să se poată face și în regim mixt, adică în timpul săptămânii la domiciliu, iar în weekend la penitenciar.
„În raport de persoană infractorului, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, cu respectarea condițiilor prevăzute de art 98*1 – 98*7, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la svaarsirea de noi fapte penale, instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă și duminică în penitenciar,” se arată în proiectul legislativ.
Acești deținuți vor fi supravegheați în permanență la domiciliu prin intermediul brățării electronice.
Comentarii