Monday, September 20, 2021
Jurnalism corect


Titlu Euronews: România, pubela Europei / Procuror candidat la șefia DIICOT: România riscă să devină groapa de gunoi a Europei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 15 februarie 2020 Etichete: , , ,

„România, pubela Europei”, acesta este titlul pe care l-a dat publicația Euronews care a scris un articol despre managementul deșeurilor din țara noastră. Materialul critic la adresa României vine în contextul în care țara noastră se confruntă cu declanșarea procedurii de infringement.

„Gestionarea ecologică a deșeurilor reprezintă o provocare majoră pentru România, care vede în mod regulat cum toate tipurile de deșeuri care provin din țările vest-europene sosesc pe solul său”, scrie Euronews.

România, coșul de gunoi al Europei

Acest lucru se întâmplă pentru că tratarea deșeurilor este foarte ieftină: 17 euro pe tonă față de 250 de euro oriunde altundeva în Europa, conform sursei citate. .

Pentru că aici, tratamentul lor este ieftin: 17 euro pe tonă, contra 250 de euro în altă parte din Europa. Adesea importate ilegal, sub pretextul de a fi bunuri, aceste deșeuri sunt trimise la fabricile de ciment unde sunt arse.

Fum toxic

O altă destinație pentru deșeuri sunt incineratoarele publice, unde gunoaiele pot fi transformate în energie. ONG-urile de mediu atrag însă atenția asupra faptului că fumul toxic reprezintă un pericol pentru cetățeni.

„Nu este o soluție bună, deoarece emisiile de dioxine și furani de la incineratoare constituie un pericol real pentru populație. Deocamdată, aceste emisii nu sunt măsurate și nu cunoaștem nivelul de toxicitate din aer” , explică Marius Cobarzan, membru al ONG-ului „Fără deșeuri în România”.

România, elevul slab al Europei la materia „mediu”

În ceea ce privește mediul, mai ales gestionarea deșeurilor, România este fără îndoială unul dintre elevii săraci ai Europei. 

În materialul citat se dă exemplul Capitalei, unde gunoaiele se acumulează din cauza lipsei depozitelor de deșeuri. În plus, aproape că nu există colectare selectivă a deșeurilor în București, ceea ce duce la o rată scăzută de reciclare.

„Doar în București – un oraș care reprezintă 10% din populație – gospodăriile produc mai mult de un milion de tone de deșeuri pe an. Cu un depozit care funcționează doar parțial, depozitarea din toate deșeurile este aproape imposibilă. Unii oameni găsesc alternative: își aruncă deșeurile pe marginea drumului”, conform sursei citate.

În același timp, ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că finanțarea pentru gestionarea integrată a deșeurilor nu a fost recomandată de Comisia Europeană.

„Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea pentru gestionarea integrată a deșeurilor, depozitelor de gunoi și incineratoarelor din România, în cadrul bugetului actual. Prioritatea națională este creșterea colectării și reciclării selective, care este în prezent doar 13,81% „, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, citat de Euronews.

Comisia Europeană a lansat o procedură de încălcare a drepturilor împotriva României și solicită guvernului de la București să adopte rapid programe de combatere a poluării aerului.

Teodor Niță, procuror candidat la șefia DIICOT: România riscă să devină groapa de gunoi a Europei

Procurorul Teodor Niță, candidat pentru funcția de procuror-șef DIICOT, a vorbit în cadrul interviului pe care l-a susținut în fața comisiei Ministerului Justiției, despre felul în care tone de gunoi din toată Europa sunt aduse în țara noastră.

„România riscă să devină groapa de gunoi a Europei, să devină un punct terminus pentru gunoi, sunt mii de tone de gunoi trimise către noi, activități specifice criminalității organizate. Ca procuror, ca polițist, nu ești familiarizat cu fenomenul transferului de deșeuri, așa cum sunt cei de la Garda de Mediu.

Dețin date potrivit cărora în prezent, în România, mai ales în anumite zone pe care le pot indica punctual, numărul de cancere a crescut cu 300-500 la sută datorită acestor chestiuni, arderi de deșeuri, este o problemă extrem de gravă, dar avem hiperdepozite de gunoi”, spunea Teodor Niță, în timpul interviului.

Teodor Niță a fost respins la interviul pentru șefia DIICOT.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW