Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Timpul flexibil de lucru, sprijinit de Ministrul Muncii. În ce constă măsura adoptată de Guvern

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 august 2020 Etichete: , ,

Violeta Alexandru a anunțat că, în cadrul Ședinței de Guvern de joi seară, a fost adoptată o măsură care ar urma să sprijine timpul flexibil de lucru, acolo unde este nevoie de acest lucru. În urma acestei hotărâri, un angajat ar urma să aibă un salariu de 87,5%, muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru.

Ministrul Muncii a declarat că Guvernul va sprijini timpul flexibil de lucru, acolo unde este justificat acest lucru. Angajatorii, împreună cu angajații ar urma să decidă, până la finalul acestui an, când s-ar putea aplica această măsură.

Înţelegând faptul că în condiţii de scădere a comenzilor şi activitatea este redusă şi, ca atare, şi încărcarea pe care o au angajaţii este diminuată. Guvernul a decis să reglementeze o măsură de sprijinire a unui timp flexibil de lucru, acolo unde se justifică. Este vorba despre angajatori care, împreună cu angajaţii lor, vor putea decide în perioada următoare până la sfârşitul acestui an când se aplică această măsură, condiţiile în care se reduce timpul de lucru pentru angajaţii lor, pe fondul scăderii comenzilor, iar pentru a beneficia de sprijinul oferit de guvern, trebuie să parcurgă câteva etape la care o să mă refer în continuare”, a spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că măsura adoptată de Guvern a fost dezbătută cu sindicatele și patronatele, în mai multe runde de consultări.

Măsura pe care o voi descrie în continuare este o măsură pe care am consultat-o intens cu sindicatele şi patronatele. Au fost mai multe runde de consultări cu acestea, este o reglementare cu totul nouă pentru România, nu este singura cu caracter de noutate pe care am fost în situaţia de a o cuprinde într-un text normativ şi am vrut să luăm aceste decizii împreună cu angajaţii şi angajatorii, pentru că ei sunt cei direct afectaţi, impactaţi de aceste decizii ale Guvernului şi, pentru că este o perioadă excepţională în care nu ai în spate un istoric sau o experienţă pe care sa te poţi baza, este cu atât mai importantă consultarea cu cei afectaţi”, a afirmat Violeta Alexandru.

Mai mult, Ministrul Muncii a descris modul în care această măsura va putea fi pusă în practică. Angajatul care va lucra 50% din timpul efectiv de lucru, ar urma să primească 87,5% din salariu. Aceste schimbări trebuie trecute în REVISAL.

Angajatul poate va lucra un timp redus de lucru şi va primi 75% din diferenţa dintre salariul pe care îl avea înaintea perioadei de criză şi salariul care rezultă din reducerea timpului de lucru. O să dau un exemplu. Reducerea timpului de lucru, aşa cum am reglementat, se poate face la maxim 50% , dacă se decide reducerea cu 50% a timpului de lucru înseamnă că salariatul va avea un salariu de 87,5 la sută muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru. Cel puţin 10% din salariaţii unei unităţi economice trebuie să fie în această situaţie pentru că angajatorul să poată solicita fondurile aferente acestei măsuri, cifra de afaceri din luna anterioară sau din cea dinaintea ultimei luni trebuie să fi scăzut cu 10% faţă de luna similară din anul anterior”, a explicat ministrul Muncii.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW