Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Românii vor putea călători fără viză în Thailanda

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 mai 2024 Etichete: , , , ,

Românii vor putea călători fără viză în Thailanda de la 1 iunie. Cabinetul a aprobat recent o serie de inițiative privind vizele pentru Thailanda, menite să sprijine turismul, cum ar fi programele de scutire de vize și de acordare a vizelor la sosire, prelungirea șederii studenților și reducerea obligațiilor de asigurare de sănătate pentru pensionari. Aceste măsuri, propuse de Ministerul Afacerilor Externe, au ca scop creșterea numărului de vizitatori, recunoscând rolul esențial pe care îl joacă turismul în economia națională, relatează Bangkok Post.

Printre schimbările cheie, numărul țărilor care oferă intrare fără viză va crește de la 57 la 93, cu adăugiri precum Albania, Cambodgia, China, India, Jamaica, dar și România, extinzând sfera destinațiilor accesibile. Șederile vizitatorilor în cadrul acestui program au fost, de asemenea, extinse la 60 de zile, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Cabinetul a aprobat, de asemenea, acordarea de vize la sosire pentru 31 de țări, față de 19 țări anterior. Vizitatorii care vor să muncească și, de asemenea, să viziteze destinații turistice vor putea obține vize de cinci ani, valabile pentru șederi de până la 180 de zile, care pot fi prelungite cu încă 180 de zile. Anterior, aceștia aveau dreptul la doar două sejururi de câte 30 de zile fiecare, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului.

„Această măsură vizează nomazii digitali, lucrătorii la distanță și liber-profesioniștii… precum și pe cei care vor să învețe Muay Thai și bucătăria thailandeză. Ei pot atât să învețe, cât și să viziteze locuri”, a declarat dl Chai. El a numit-o „Destination Thailand Visa”.

Studenții străini din învățământul superior ar putea rămâne un an după absolvire, în loc să fie obligați să părăsească țara imediat după terminarea cursurilor.

„Ei își pot găsi de lucru în această perioadă prelungită, în special în domeniile de care avem nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt. În țară există aproximativ 40.000 de astfel de studenți străini, a precizat el.

Cabinetul a ușurat cerințele privind asigurarea de sănătate pentru solicitanții de vize de lungă ședere cu vârsta de 50 de ani și peste, reducând acoperirea obligatorie de la 3 milioane de baht (aprox. 380000 RON) la 440.000 de baht (55 RON), începând din septembrie până în decembrie. Mai exact, 400.000 de baht sunt alocați pentru tratamentul în regim de spitalizare, în timp ce 40.000 de baht acoperă tratamentul ambulatoriu. În plus, a fost aprobată extinderea serviciilor de solicitare a vizelor electronice la consulatele și ambasadele thailandeze, care va crește de la 47 la 94 de locații, implementarea fiind programată să înceapă în septembrie.

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe din România, cetățenii români care doreau până acum să viziteze Thailanda trebuiau să depună o cerere de viză online sau să o ia direct de la aeroport:

  • VOA (Visa on arrival) Viza la sosire – se poate acorda pentru o ședere de maximum 15 zile, cu o singură intrare, iar dreptul de şedere al posesorului unei vize VOA nu poate fi prelungit la Biroul de imigrări din Thailanda. În vederea extinderii șederii pe teritoriul Thailandei, Biroul de Imigrări recomandă ieșirea de pe teritoriul Thailandei și depunerea unei noi solicitări la frontieră pentru obținerea vizei VOA.
  • Viza electronică în scop turistic, vizită, medical sau alte scopuri – pentru o ședere de maximum 60 zile, cu intrare unică sau cu intrări multiple, cu valabilitate de 3 sau 6 luni.

foto: pixabay

Comentarii