Sunday, November 28, 2021
Jurnalism corect


Textul moțiunii de cenzură: Guvernul Dăncilă a scumpit viaţa tuturor într-un ritm amețitor/ România a avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 25 septembrie 2019 Etichete: , , ,

„Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent” – este titlul moțiunii de cenzură cu care opoziția intenționează să vină în Parlament la începutul săptămânii viitoare. Se reproșează actualei puteri că a dus o politică economică falimentară, că s-au făcut împrumuturi cu dobânzi mari dar și lipsa investițiilor. 

PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, a precizat, miercuri, că moțiunea este susținută în prezent de 237 de parlamentari, însă sunt încă negocieri, opoziția sperând să mai convingă cel puțin 10 deputați și senatori de la PSD.

„Companiilor profitabile de stat li s-au confiscat miliarde de euro din banii care erau destinaţi investițiilor, pentru a fi viraţi peste noapte la bugetul stat. Pentru acest motiv, puţinele companii de stat profitabile pe care le mai avem în economie nu au mai realizat proiecte prin care să se dezvolte sau să se modernizeze, cu riscul apariţiei unor avarii majore în infrastructura naţională. Să nu ne mire dacă vom afla că unele dintre aceste companii au trecut deja de la profitabilitate la pierdere!”, se arată în moțiunea de cenzură.

Opoziția reproșează Guvernului lipsa de viziune a politicilor economice care a dus la creșterea inflației, prețurile crescând de la lună la lună.

„Deficitul de cont curent s-a dublat într-un timp record, din cauză că modelul economic greşit al PSD a împins România să consume tot mai mult din import şi să ajute, astfel, economiile altor state, nu pe producătorii români. În consecinţă, preţurile au crescut, lună de lună, ducându-ne la cea mai mare inflaţie din UE şi la o monedă naţională tot mai slabă, care continuă să se devalorizeze”, mai scrie în moțiune.

Lipsa investițiilor în proiecte de infrastructură mare este una din marile probleme ale actualei puteri. Opoziția acuză că bugetul de stat a fost cheltuit pe proiecte mici, repartizate discreționar prin programul PNDL.

„Lipsa acută a investiţiilor ne-a dus în situaţia de a vedea cu ochii noştri cum se degradează şi ceea ce s-a construit anterior. Parcă pentru a ne sfida pe toţi, doamna Dăncilă continuă să se laude că „a scos ţara din noroaie” şi că „investiţiile publice sunt o prioritate”. Din păcate pentru români şi pentru România, sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut. Dacă în anul 2008 volumul total al investițiilor raportat la PIB era de 38%, acesta a scăzut la doar 22% în prezent. Autostrăzi noi nu se construiesc, ci doar se desenează pe harta ţării şi se promit în continuare. Iar, dacă socotim datele raportate de Ministerul Finanțelor Publice pentru primele șapte luni ale anului, investițiile publice, ca procent în PIB, vor atinge în 2019 recordul negativ absolut pentru ultimele două decenii”, susțin inițiatorii moțiunii.

Ordonanța 114 este cauza principală pentru care prețurile la gaze și energie au crescut. Guvernul și-a anunțat de mai multe ori intenția de a modifica anumite prevederi, însă nu s-a ținut de cuvânt.

„Cine mai poate să aibă încredere în doamna Dăncilă, când domnia sa promitea în anul 2018, de la tribuna Parlamentului, că „atâta timp cât voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă”, iar câteva luni mai târziu semna Ordonanţa Lăcomiei prin care a introdus taxe noi şi a distrus puterea de cumpărare a românilor? Guvernul Dăncilă este guvernul care a scumpit viaţa tuturor într-un ritm ameţitor şi care a înăbuşit toate creşterile de venituri, prin facturi aproape duble la utilităţi şi prin preţuri uriaşe la alimentele de bază.

Ne uităm cum România pierde şansa de a construi spitale regionale, bine dotate, din bani europeni. PSD a promis iniţial 8 spitale regionale şi unul metropolitan, după care a spus că mai întâi se fac 3, la Cluj, Craiova şi Iaşi, pentru ca în final să nu construiască niciunul”, se mai precizează în textul moțiunii de cenzură cu care opoziția va veni în Parlament.

Foto: INQUAM PHOTOS

Textul integral al moțiunii de cenzură, aici:

1117373_1117373_motiune-1

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW