Termoenergetica începe încărcarea cu apă și probele de presiune
Termoenergetica București, compania care administrează cea mai vastă rețea de distribuție e energiei termice din România, a început încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare concomitent cu efectuarea probelor de presiune la instalațiile interioare. Potrivit reprezentanțiilor instituției, acţiunile sunt necesare în vederea pregătirii reţelei de termoficare pentru noul sezon de încălzire 2024 -2025.
În acest context, clienții sunt rugați să se asigure că lucrările la instalaţiile interioare din imobile vor fi finalizate în timp util, astfel încât să fie evitate incidentele
„Rugăm clienții companiei să se asigure că lucrările la instalaţiile interioare din imobile vor fi finalizate în timp util, astfel încât să fie evitate incidentele (inundaţii în apartamente sau în subsolurile blocurilor) ce pot apărea odată cu încărcarea acestora. Vă reamintim că este obligația asociaţiilor de proprietari de a se asigura că instalaţiile interioare proprii (de alimentare cu energie termică) sunt în stare de funcţionare şi că sunt finalizate lucrările din interiorul imobilelor”, a transmis Termoenergetica.
Data exactă privind începerea furnizării agentului termic pentru încălzire va fi anunţată ulterior, respectiv după îndeplinirea condițiilor legale, înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20:00 – 6:00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de 10º C sau mai mici. În perioada sezonului de încălzire debranşarea instalaţiilor interioare este interzisă.
„Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica București și echipele de intervenție lucrează în regim permanent pentru soluționarea problemelor apărute. Clienții au la dispoziție informații prin mesajele preînregistrate la numărul de telefon 031.9442 sau alte detalii la 0800.820.002, precum și prin aplicația Termoalert. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!”, a transmis Termoenergetica.
Tabloul termoficării în București
Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.
Rețeaua de transport a energiei termice din București are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane.
Bilanțul lui Nicușor Dan: 152 km de conductă din rețeaua primară
Așa cum Mainnews.ro a arătat la începutul acestui an într-un amplu material pe acest subiect, atât Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, cât și actualul edil, Nicușor Dan, au promis investiții masive pentru înlocuirea unor porțiuni de magistrală principală.
Potrivit unui răspuns oficial transmis de Primăria Capitalei la solicitarea noastră, în perioada iulie 2016 – octombrie 2020, ce se suprapune cu mandatul de primar al Gabrielei Firea, în București au fost înlocuite segmente de conductă ce totalizează doar 70,2 km. Principala cauză a acestui rezultat este legată de faptul că, deși exista o finanțare europeană pentru înlocuirea a 212 km de conductă principală, administrația Firea nu a putut să o acceseze. Motivul? Radet, compania municipală care administra rețeaua, a intrat în faliment pentru că municipalitatea nu a achitat subvenția.
Ulterior, a fost înființată o nouă companie, Termoenergetica, iar municipalitatea, la finele anului 2020, imediat după ce Nicușor Dan a preluat fotoliul de primar, a reușit să încheie cu Comisia Europeană contractul pentru finanțare. Noua administrație nu a reușit nici ea să se miște prea repede și a încheiat contractele pentru proiectarea și execuția lucrărilor abia la finele anului 2022. Între timp, municipalitatea a încheiat contracte ceva mai mici cu compania municipală Energetica Servicii și cu constructori privați, iar rezultatele s-au văzut.
Potrivit datelor puse la dispoziție de PMB, în anul 2021, primul cu Nicușor Dan la cârmă, municipalitatea a reușit să înlocuiască 28,16 km din rețeaua primară, iar în 2022 au fost înlocuiți 29,063 km. Cel mai bun an pentru Nicușor Dan a fost 2023, atunci când au început lucrări și în cadrul contractelor finanțate de UE, cu 50,075 km. În 2024, Primăria Capitalei a înlocuit aproximativ 45 km de conductă din rețeaua primară, obiectivul fiind ca până la finele anului să ajungă la 70 km.
Sursa foto: Agerpres/Angelo Brezoianu
Comentarii