Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Terasele, la un pas de a fi deschise/ Ce reguli va trebui să respectăm

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 26 mai 2020 Etichete: , ,

România se pregătește să aplice cele mai așteptate măsuri de relaxare din această vară. Este vorba despre deschiderea teraselor, cafenelelor și a restaurantelor, care au fost închise mai bine de trei luni din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, potrivit unui Ordin al președintelui ANSVSA, deschiderea acestor locații se va face gradual, iar atât clienții cât și angajații vor fi obligați să respecte anumite măsuri de protecție, printre care și portul măștii sanitare și al mănușilor de către ospătari.

Astfel, conform documentului, „în cazul în care în perioada stării de alertă, sau după încetarea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se permite reluarea activităților de preparare, gătire și servire a alimentelor în spațiile comune de servire a meselor din incinta sau exteriorul aparținând unităților de alimentație publică, operatorii ce desfășoară astfel de activități, își reiau activitatea etapizat, astfel :

 1. a) În prima etapă, – activitățile de servire și consum al produselor alimentare la terasele/ spațiile deschise din exteriorul unităților de alimentație publică precum și la cantinele de incintă, destinate angajaților proprii fără acces al persoanelor din exterior;
 2. b) În a 2-a etapă, – activitățile de servire și consum al produselor alimentare în spațiile comune de servire a mesei din interiorul unităților de alimentație publică, cu excepția celor în care sunt organizate evenimente;
 3. c) În a 3-a etapă, – toate activitățile de servire și consum al produselor alimentare, în spatiile de servire a mesei din interiorul și exteriorul tuturor unităților de alimentație publică”.

Deschiderea acestor locații va fi posibilă cu respectarea anumitor măsuri de protecție, atât de către angajați, cât și de către clienți, astfel, operatorii economici din sectorul alimentației publice au următoarele obligații privind protecția consumatorilor în spațiile în care aceștia au acces:

 1. a) se asigură că normele de distanțare fizica sunt aplicate în mod eficient si ca se evita pe cat posibil interactiunea fizica cu si intre clienti; se stabileşte, după caz, numărul maxim de clienţi care pot ocupa o masă, respectiv a numărului de clienţi în unitate, ţinându-se seama de faptul că distanţa minimă între persoane trebuie să fie de minim 1,5 m. Excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii.
 2. b) ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului.
 3. c) se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască şi mănuşi; mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;
 4. d) asigură dispozitive și produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor clienților și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
 5. e) informează clienții asupra regulilor de igiena si distantare fizica precum si a necesitatii limitarii timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul.
 6. f) f) asigură curăţarea si dezinfecţia cu substanțe biocide avizate a tuturor spațiilor/suprafetelor unde au acces clienții, precum si a ustensilelor utilizate in timpul servirii mesei;
 7. g) asigură mentenanța și funcționarea corespunzătoare a sistemelor de ventilație în spațiile de acces ale clientilor;
 8. h) asigura o protectie a produselor alimentare din vitrinele deschise situate in spatiile de servire si consum.

De asemenea, conform documentului, operatorii economici trebuie să urmărească și să aplice în funcție de specificul unității aflate sub control, ghidurile și recomandările INSP și ale ANSVSA în legătură cu prevenirea și combaterea coronavirusului.

În situația în care o localitate evoluează focare extinse de COVID-19, se suspendă activitatea de servire a alimentelor în spațiile interioare și pe terasele din incinta unităților de alimentație publică, în conformitate cu decizia Centrului de coordonare și conducere a Interventiei Judetean/a municipiului București.

Documentul poate fi citit AICI

În Ordinul președintelui ANSVSA nu este scrisă nicio dată exactă la care se vor deschide terasele, însă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la B1 că, dacă trendul descendent din ultimele zile va fi menținut, de la 1 iunie ar putea fi deschise terasele, iar de la 15 iunie o măsură similară ar urma să fie luată și în cazul plajelor.

Sursa photo: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW