Monday, October 3, 2022
Jurnalism corect


Teorie conspiraționistă incredibilă lansată de CNAIR într-un comunicat oficial: Drulă și Armand au „aranjat” o licitație printr-un mesaj pe un forum

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 decembrie 2021

Un fake news cu aproape toate „ingredientele” a fost lansat marți, 14 decembrie, de acolo de unde, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să ne așteptăm mai puțin – o instituție publică. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis presei, la ora 17:50, un comunicat în care acuză un forum (sic), peundemerg.ro, că difuzează informații false referitoare la licitația pentru proiectarea pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate al Drumului Expres Craiova – Lugoj pentru a avantaja firma franceză Egis. 

„Forumul PeUndeMerg al Asociației Pro Infrastructura a lansat recent în spațiul public informația portivit căreia Firma Egis ar fi fost declarată câștigătoarea Contractului pentru elaborarea Studiulu de Fezabilitate al Drumului Expres Craiova – Lugoj.

Însă procedura de atribuire se află încă în evaluarea ofertelor, deci nu se poate spune cu certitudine cine va câștiga acest contract.

Mai ales că în multe situații, ofertanții clasați pe primele locuri în anumite faze ale unor licitații, au ajuns la coada clasamentului, după analizarea clarificărilor și soluționarea contestațiilor, venite din partea unor firme concurente.

Informația a fost lansată de Forumul PeUndeMerg al Asociației Pro Infrastructura, cu scopul evident de a fi preluată de presă.

În aceste condiții apar următoarele întrebări:

1. Această informație, strecurată în spațiul public, are scopul de a securiza șansele Firmei Egis de câștigare a contractului, prin orice mijloace?

2. Cine ar avea acest interes și de ce?

3. Cei care conduc Forumul PeUndeMerg și Asociația Pro Infrastructura, reprezintă onest interesele cetățenilor, sau promovează de fapt o agendă ascunsă, folosindu-se de oamenii de bună credință care îi susțin?

Sunt întrebări care ar trebui să dea de gândit celor care doresc cu adevărat ca România să construiască infrastructură modernă”, suna comunicatul transmis de CNAIR.

Însă nu forumul cu pricina era de fapt ținta celor din CNAIR, ci fostul ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ambii membri ai USR.

Drulă, Armand și „multinaționalele”

Același comunicat a fost publicat și pe pagina de Facebook a companiei, iar pentru a fi mai clară ideea, au fost atașate fotografii cu Cătălin Drulă, Clotilde Armand și Ionuț Ciurea, directorul Asociației Pro Infrastructură.

 

Practic, cei care au emis comunicatul în numele CNAIR au vrut să sugereze că Ionuț Ciurea ar fi anunțat public victoria celor de la Egis, astfel încât firma franceză obțină contractul. Pentru cine nu știe, Cătălin Drulă a fost unul dintre cei care au înființat Asociația Pro Infrastructură, iar Clotilde Armand a lucrat la firma Egis.

Un fake news vizibil de la Gara de Nord

Povestea nici măcar nu este una nouă. În perioada în care Cătălin Drulă s-a aflat în fruntea Ministerului Transporturilor, absolut toate contractele câștigate de firma Egis cu CNAIR au fost puse de publicațiile apropiate PSD pe seama relației dintre acesta și primarul Sectorului 1, singurul element de noutate în cazul de față fiind Asociația Pro Infrastructură.

Întreaga poveste fabricată în CNAIR este un fals de la un cap la altul. În primul rând, nu Ionuț Ciurea a anunțat pe forum victoria celor de la Egis, ci utilizatorul „NGC”, cel care în general anunță câștigătorii licitațiilor înainte ca aceștia să fie comunicați de CNAIR.

În plus, informația a fost confirmată, într-un articol publicat pe data de 12 decembrie, și de Economica.net, publicație deținută de Sebastian Ghiță.

Un alt aspect trecut cu vederea este faptul că nici Cătălin Drulă nu mai este membru al Asociației Pro Infrastructură și nici Clotilde Armand nu mai lucrează pentru firma Egis. În altă ordine de idei, CNAIR nu explică cum un anunț publicat pe un forum, fie el și unul neadevărat, poate influența evaluarea ofertelor, procedură de care se ocupă tocmai o comisie din cadrul companiei.

La aproape o oră de la publicare, CNAIR a revenit cu o erată în care li se cere jurnaliștilor să nu bage în seamă comunicatul iar postarea a fost ștearsă de pe pagina de Facebook. „Vă rugăm să ignorați emailul anterior”, a fost mesajul transmis presei de CNAIR.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW