Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Teodor Meleșcanu, cercetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 21 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care actualul președinte al Senatului, Teodor Meleșcanu, a acționat în calitate de reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din decembrie 1989.

„Având în vedere informațiile apărute în presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care domnul Meleșcanu Teodor Viorel a acționat, ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârșirii de infracțiuni contra umanității de către autoritățile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timișoara, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești și rănirea gravă a multor persoane”, transmite IICCMER.

Meleșcanu este acuzat că ar fi ajutat la dezinformarea reprezentanților diplomatici prezenți la evenimentul de la Viena. În calitatea sa oficială, Meleșcanu ar fi mințit la acea vreme cu privire la crimele și abuzurile din decembrie 1989, de la Timișoara, spunând că infracțiunile comise de comuniști sunt defapt „zvonuri colportate în scopuri dușmănoase” și „știri de presă neconfirmate”. Acest fapt reiese din niște telegrame diplomatice de la acea vreme.

 Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de Teodor Meleșcanu, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică.

„În cauză au fost dispuse cercetări ale documentelor de arhivă și identificare de martori, urmând a fi administrate probe și derulate alte activități specifice activității de investigații a IICCMER”, conform sursei citate.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW