Tuesday, July 5, 2022
Jurnalism corect


Tensiuni pe axa Ankara-Atena. Forțele aeriene ale Turciei s-au retras dintr-un exercițiu militar ce va avea loc în Grecia

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 30 aprilie 2022

Forțele aeriene ale Turciei s-au retras dintr-un exercițiu militar ce va avea loc în luna mai în Grecia, potrivit unor surse din domeniul Apărării, citate de publicația Hurriyet Daily News

Este vorba de exercițiul militar „Tiger Meet”, ce reunește forțele aeriene ale mai multor state NATO. În anul 2022, exercițiul militar va fi organizat în Atena, între 9 și 20 mai.

Surse din domeniul Apărării au explicat că țara gazdă trebuie să redacteze un document cu reglementări tehnice, iar acest proces ar fi fost folosit de Grecia cu scopul „de a abuza de neînțelegerile dintre cele două țări”, fără să ofere detalii suplimentare.

Deși forțele aeriene turce le-ar fi cerut autorităților elene să modifice textul menționat, s-ar fi lovit de refuzul Greciei, ceea ce a dus la decizia Ankarei de a se retrage din exercițiul militar „Tiger Meet”.

Informația a apărut în spațiul public la câteva zile după ce guvernele celor două țări membre NATO s-au acuzat reciproc de violări ale spațiului aerian.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a spus, miercuri, că i-a transmis secretarului general al NATO o plângere prin care denunță mai multe zboruri făcute de forțele aeriene ale Turciei deasupra Mării Egee, pe care le-a catalogat drept „provocări inacceptabile”, relatează Reuters.

„Subminează securitatea europeană și unitatea NATO într-un moment în care membrii trebuie să rămână uniți și să înfrunte agresiunea Rusiei în Ucraina”, a adăugat premierul grec.

Ca răspuns, Ministerul de Externe al Turciei a transmis că Grecia ar fi cea care escaladează tensiunile dintre cele două țări și că forțele aeriene turce doar au răspuns unor provocări în acest sens.

Vineri, autoritățile de la Ankara susțineau că forțele aeriene elene au violat spațiul aerian al Turciei de 30 de ori în 72 de ore.

În plus, Grecia mai acuză Turcia că nu își dorește să se alinieze cu statele Occidentale și să impună sancțiuni Federației Ruse, în contextul războiului din Ucraina.

Deși relațiile dintre Turcia și Grecia s-au îmbunătățit față de anii 1990 și fac parte din aceeași Alianță militară, încă există o serie de probleme care generează tensiuni de ambele părți, legate în principal de frontierele maritime, spațiul aerian și mai multe teritorii din Marea Mediterană și Marea Egee.

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW