Friday, May 7, 2021
Jurnalism corect


Tensiuni între primarul Timișoarei și președintele CJ Timiș, după ce municipiul a intrat în carantină: Mă atacă pentru a câștiga șefia organizației județene a PNL

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2021

Dominic Fritz a răspuns acuzațiilor lansate de Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, după ce municipiul Timișoara a intrat în carantină. Primarul susține că atacurile lansate de Nica au ca scop să-i asigure acestuia din urmă șefia organizației județene a PNL.

Într-o mișcare evident politicianistă, Alin Nica a început să mă atace ca să unească facțiunile din partid înainte de alegerile pentru șefia PNL Timiș. Înțeleg și accept că așa funcționează politica. Recunosc, însă, că nu mi-aș fi putut imagina cinismul cu care se joacă politic cu situația periculoasă în care se află Timișoara și județul Timiș”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook.

Edilul a subliniat că Alin Nica nu a criticat public, până acum, deciziile de carantinare luate de Comitetul Județean de Urgență, al cărui vicepreședinte este.

Comitetul Județean de Urgență (CJSU), al cărui vicepreședinte este Alin Nica, a carantinat 17 localități în ultimele luni, unele de mai multe ori, cum este cazul Dumbrăviței (de șase ori), Girocului (de trei ori), chiar și Dudeștii Noi, comuna pe care a condus-o”, a adăugat edilul.

Dominic Fritz a răspuns acuzațiilor lansate de președintele Consiliului Județean Timiș.

A lansat o salvă de informații trunchiate și acuzații, unele de-a dreptul bizare. Ba că am mușamalizat infecțiile din direcția de urbanism, deși le-am anunțat într-o conferință de presă încă de acum 2 săptămâni. Ba că nu am trimis poliția locală să facă controale, deși știe că poliția locală de un an este în subordinea MAI, tocmai ca să ajute la combaterea pandemiei. Ba că nu am forțat firmele din Timișoara să folosească telemuncă, deși are informația că acest lucru nu este decis de primar, ci doar de către angajatori conform legii 55/2020, care enumeră măsurile împotriva pandemiei. Niciun primar nu are putere legislativă să vină cu măsuri mai stricte”, este răspunsul lui Fritz.

Primarul Timișoarei anunță că va ancheta un alt reproș lansat de Alin Nica, anume că nu au fost luate destule măsuri de precauție în mijloacele de transport în comun din oraș, și a precizat că nu va ezita să ceară demiterea directorului Societății de Transport Public, membru PNL și protejat al președintelui CJ.

Eu sunt cel mai dur critic al Primăriei Timișoara; este o instituție aproape disfuncțională care a fost pradă clicilor de partid pentru mult prea mult timp și din care firmele de partid au supt mult prea mulți bani, bani cu care sunt finanțate o parte dintre atacurile care acum vin spre noi(…)Adevărul este că lupta împotriva pandemiei a fost pasată în mare parte primăriilor. Președinții de Consilii Județene au timp să orchestreze atacuri politice și să facă campanie pentru alegeri interne”, a adăugat edilul.

Fritz a mai afirmat că organizația județeană a PNL oscilează între opoziție și guvernare.

În perioada în care spitalele sunt încărcate și timișorenii încearcă să-și organizeze viața într-o carantină frustrantă, PNL Timiș pare să aibă un singur țel: să saboteze tot efortul timișorenilor și timișenilor de a ieși din această situație critică cu riscul de prelungire a carantinei. Nu folosesc această strategie pentru că le pasă de viața de zi cu zi a timișorenilor sau de timișenilor, ci ca să rămână sau să revină la butoane și la robinete de bani publici, atacându-i pe cei care încearcă să facă curat după haosul lăsat în urmă”, a afirmat Dominic Fritz.

În plus, edilul a scos în evidență măsurile adoptate de Primărie în contextul pandemiei de COVID-19.

Timișoara are două spitale Covid finanțate din bani de la bugetul local, Victor Babeș și Spitalul Municipal, care îngrijesc pacienții din toate satele județului Timiș și cazurile grave din întreaga regiune de vest. Am făcut parteneriate cu societatea civilă și mediul privat pentru a furniza oxigen acasă pacienților din tot județul care suferă de covid, Am carantinat în centrul nostru, singurul din județ, peste 1200 de migranți în ultimele 4 luni (Consiliul Județean a promis de repetate ori să deschidă și ei un astfel de centru, ceea ce nu s-a întâmplat), Am extins programul cu publicul în camera 12 și la evidența populației la 12 ore pe zi pentru a evita aglomerarea, Am introdus în prima zi un nou site web de informare zilnică (covid19.primariatm.ro) care a fost copiat de multe primării din țară, Într-o operațiune logistică fulger echipa primăriei a creat centre de vaccinare, unele în parteneriate cu mediul privat, unde se vaccinează mii de timișoreni, Operăm un call-center pentru programări la vaccin și cazuri sociale în carantină, Avem echipe mobile pentru ajutor la domiciliu prin Direcția de Asistență Locală, Am acordat milioane de lei în reduceri de impozite pentru întreprinderi afectate”, a punctat Dominic Fritz.

Context

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, l-a acuzat, printr-o declarație de presă, pe Dominic Fritz că „nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul COVID de la Biroul de Urbanism, nu testează angajații, nu are proceduri interne și a expus populația la infectare”, relatează Agerpres.

Municipiul Timișoara a intrat în carantină începând de luni, 8 martie, după ce rata de infectare a ajuns la 5,8 cazuri la mia de locuitori.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW