Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Tensiuni între miniștrii USR-PLUS și Sindicatul Liber din Metrou / Drulă a trimis Corpul de Control la Metrorex

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 februarie 2021

Cătălin Drulă a trimis Corpul de Control al ministrului la Metrorex pentru a investiga renegocierea contractului colectiv de muncă, în urma căruia, în septembrie 2020, ar fi fost stabilită o creștere de 18% a salariilor. Ministrul Transporturilor a precizat că subvenția de la bugetul național către compania care administrează metroul bucureștean ar fi crescut cu aproximativ 700 de milioane de lei în ultimii 5 ani.

Situația companiei, care gestionează metroul bucureștean, este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%. Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor. În 2016, această subvenție era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 mil (1,04 MILIARDE!) lei”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.

Ministrul Transporturilor este de părere că această situație se datorează creșterilor salariale din cadrul Metrorex.

În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor. Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 milioane lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei. Adică aproape triplu!”, a adăugat ministrul.

Recent, Cătălin Drulă preciza că venitul mediu în cadrul Metrorex este de aproximativ 10.000 de lei. În replică, liderul de sindicat, Ion Rădoi, a afirmat că venitul mediu ar fi de 7.000 de lei.

„Să avem sute, mii de critici pe pagina lui Drulă”

Declarațiile lui Drulă au stârnit reacții puternice în interiorul Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou(USLMetrou), iar ministrul Fondurilor Europene a publicat o postare în care un membru de sindicat își îndeamnă colegii să intre pe pagina de Facebook a ministrului Transporturilor și să „răspundă acid la acuzațiile și minciunile aruncate către USLMetrou”.

Să nu uităm că totdeauna ținta oricărui ministru a fost, este și va fi Ion Rădoi, cel care a stat, stă și va sta ca un ghimpe în coasta lor. Așadar, până mâine să avem sute, mii de critici pe pagina de Facebook a celui care este trecător în funcția de ministru al Transporturilor”, este îndemnul membrilor USLMetrou.

                                                                             (Sursă foto: Facebook / Cristian Ghinea)

Liderul USLMetrou, Ion Rădoi, nu a răspuns, până în momentul redactării acestui articol, la solicitările redacției MainNews.ro. 

Creșteri salariale „cam ilegale”

Între timp, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea sare în apărarea colegului din USR-PLUS și îl acuză pe liderul de sindicat Rădoi că ar fi aranjat „cam ilegal” înregistrarea unui nou contract de muncă la Metrorex.

În an de pandemie, când mulți români stau cu frica zilei de mâine, când enorm de mulți antreprenori nu știu pe unde să scoată cămașa, ne-am fi așteptat ca sindicatele din companiile de stat unde oricum sunt salarii mari să se abțină. Dar nu, liderul sindical Rădoi (care e acolo de când eram eu student, unul dintre puținii supraviețuitori ai generației de sindicaliști Miron Cozma ) a aranjat cam ilegal înregistrarea unui nou contract colectiv de muncă la Metrorex, cu o creștere de 18% a salariilor. Fix astă toamnă”, a intervenit Ghinea.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW