Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Tensiuni între Iran și Pakistan

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024

Secvența rapidă de evenimente a debutat marți cu primele focuri, atunci când Iranul a lansat atacuri asupra provinciei pakistaneze Balochistan, provocând moartea a doi copii. Iranul a declarat că a vizat doar teroriști iranieni aflați pe teritoriul Pakistanului și că niciun cetățean pakistanez nu a fost obiectul acestui atac. Cu toate acestea, acțiunea a generat indignare în Pakistan, care a catalogat atacul drept o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a spiritului relațiilor bilaterale dintre Pakistan și Iran.

Pakistan și Iran au declanșat atacuri reciproce pe teritoriile lor, marcând o intensificare fără precedent a ostilităților dintre vecini, într-un context în care tensiunile s-au amplificat rapid în Orientul Mijlociu și în afara sa.

Granița celor două țări se întinde pe aproximativ 900 de kilometri (560 mile), cu provincia Balochistan din Pakistan pe o parte și provincia iraniană Sistan și Baluchestan pe cealaltă.

Ambele națiuni au luptat mult timp împotriva militanților din regiunea agitată Baloch de-a lungul graniței. Dar, în timp ce cele două țări împărtășesc un inamic separatist comun, este extrem de neobișnuit ca oricare dintre părți să atace militanții de pe teritoriul celeilalte

Grupul militant separatist operează de ambele părți ale frontierei dintre Iran și Pakistan și a revendicat anterior responsabilitatea pentru atacurile împotriva țintelor iraniene. Scopul său final este independența provinciei iraniene Sistan și Baluchestan.

Potrivit CNN, Pakistanul a ripostat două zile mai târziu cu ceea ce a numit o „serie de lovituri militare de precizie foarte coordonate și precis direcționate” asupra mai multor presupuse ascunzători separatiste din Sistan și Baluchestan.

Ministerul pakistanez de Externe a declarat că un număr de militanți au fost uciși. Autoritățile iraniene au declarat că cel puțin șapte persoane au fost ucise într-o serie de explozii – trei femei și patru copii.

Pakistanul a declarat că s-a plâns ani de zile că luptătorii separatiști au „paradisuri și sanctuare sigure” în Iran – și a fost forțat să ia problema în propriile mâini cu loviturile de joi.

Ce legătură are asta cu Orientul Mijlociu?

Este extrem de neobișnuită disponibilitatea fiecărei părți de a lovi ținte dincolo de aceste granițe, fără a se informa reciproc în prealabil. Această situație se desfășoară în contextul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, care au generat repercusiuni extinse în regiune.

Cu o zi înainte de atacurile din Pakistan, Iranul a lansat rachete balistice asupra Irakului și Siriei, pretinzând că vizează o bază de spionaj pentru forțele israeliene și grupurile teroriste anti-Iran.

În același timp, se desfășoară confruntări intense între Israel și Hezbollah, susținut de Iran, de-a lungul frontierei cu Libanul. În paralel, Statele Unite se angajează în lupte împotriva rebelilor Houthi, sprijiniți de Iran, în Yemen, aceștia atacând navele din Marea Roșie într-o tentativă de răzbunare pentru asaltul israelian asupra Fâșiei Gaza.

Fost comandant suprem aliat al NATO, generalul Wesley Clark, a declarat că diferitele ostilități reflectă faptul că Iranul se străduiește să își contureze rolul de lider în regiune.

 „Caută hegemonie regională. Și când Statele Unite și Israelul sunt acolo și Israelul duce această campanie împotriva Hamas, atunci Iranul simte nevoia să riposteze și să se afirme”, mai declarat aceasta.

Loviturile Iranului de marți au declanșat o dispută diplomatică, Pakistanul suspendând toate vizitele la nivel înalt ale vecinului său, iar după atacurile pakistaneze, Iranul a cerut joi o explicație din partea vecinului său.

Am văzut Iranul încălcând granițele suverane a trei dintre vecinii săi doar în ultimele zile. Sperăm că aceasta este o problemă care poate fi rezolvată pașnic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller.

Cu toate acestea, nu este clar dacă Iranul sau Pakistanul doresc să se implice în confruntări intense împotriva grupurilor separatiste, considerate inamice de ambele părți.

În urma atacurilor, ambele țări au emis declarații care indicau o dorință de a evita escaladarea conflictului. Ministerul pakistanez de externe a numit Iranul o țară frățească” și a accentuat importanța găsirii unor soluții comune. Aceasta a fost o afirmație susținută și de ministrul iranian de externe, care, la începutul săptămânii, a caracterizat Pakistanul drept o țară prietenă” și a subliniat că atacurile lor au fost proporționale și îndreptate exclusiv împotriva militanților.

 

Foto: Shutterstock

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW