Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Tensiuni în Uniunea Europeană, după o decizie controversată a Tribunalului Constituțional din Polonia

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2021

Decizia pronunțată joi, 7 octombrie, de către Tribunalul Constituțional din Polonia, prin care mai multe articole din tratatele Uniunii Europene au fost declarate incompatibile cu Constituția țării, a provocat reacții dure din partea liderilor UE.

Tribunalul Constituțional din Polonia a respins principiul supremației, potrivit căruia dreptul european are o valoare superioară față de legislațiile naționale, și le-a cerut judecătorilor polonezi să nu folosească legile europene pentru a pune sub semnul întrebării independența magistraților din țară, relatează BBC.

După ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a transmis că sistemul de selecție a judecătorilor, lansat în anul 2018 de către coaliția de la guvernare, încălca legile Uniunii Europene, premierul Mateusz Morawiecki a reclamat decizia la Tribunalul Constituțional.

Sesizarea premierului polonez avea drept scop împiedicarea magistraților de a se folosi de legile UE pentru a pune la îndoială legitimitatea numirilor făcute în rândul judecătorilor.

Reacția președintelui CE

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), s-a declarat îngrijorată de decizia Tribunalului Constituțional din Polonia și a transmis că CE o va analiza „temeinic și rapid”, urmând să decidă ulterior asupra celorlalți pași.

Uniunea Europeană este o comunitate bazată pe valori și legi. Aceste lucruri contribuie la unitatea UE și o fac puternică. O să susținem principiile care au stat la baza ordinii juridice din UE. Cei 450 de milioane de europeni depind de acest lucru”, a transmis Ursula von der Leyen, printr-un comunicat de presă publicat vineri, 8 octombrie.

Președintele CE susține că prioritatea Comisiei din acest moment este să se asigure că cetățenii polonezi sunt protejați și beneficiază de drepturile garantate de statutul de membru UE.

Tratatele noastre sunt foarte clare. Deciziile Curții de Justiție a UE se bazează pe autoritățile statelor membre, incluzând instanțele de judecată. Legea europeană primează peste legea națională, incluzând aici și prevederile constituționale. Pentru acest lucru au semnat toate statele când au devenit membre ale UE. Ne vom folosi de toată puterea prevăzută în tratate pentru a ne asigura că acest lucru este respectat”, arată Ursula von der Leyen.

Tensiuni în UE

Clément Beaune, secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene, a declarat vineri că decizia Tribunalului Constituțional polonez ar reprezenta un „atac împotriva Uniunii Europene”, relatează AFP, citat de News.ro.

Acesta este un lucru extrem de grav. Nu este un subiect tehnic sau juridic. Este un subict eminamente politic, care face parte dintr-o lungă listă de provocări la adresa UE(…)Există riscul unei ieşiri de facto(n.r. a Poloniei din UE)”, a spus Clément Beaune.

La rândul lui, Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg, a transmis că Guvernul polonez „se joacă cu focul” în legătură cu ceea ce ar putea provoca „o ruptură” cu UE, în timp ce Germania cere Poloniei „să aplice deplin” reglementările europene.

Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe. Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii”, a scris David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, joi, pe Twitter.

Răspunsul Poloniei

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a transmis că își dorește o comunitate europeană bazată pe respect și că Polonia își dorește să rămână în UE, în prima reacție transmisă după decizia Tribunalului Constituțional, relatează Reuters.

Ne dorim o comunitate bazată pe respect, nu grupări de oameni care sunt egali, în timp ce alții sunt mai egali(…)Aceasta este genul de Uniune Europeană pe care ne-o dorim și genul de Uniune pe care o vom crea”, a transmis premierul Morawiecki, pe Facebook.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), este într-o luptă directă cu Bruxelles-ul, după numeroase neînțelegeri pe teme precum drepturile persoanelor LGBT, independența justiției sau libertatea presei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *