Monday, January 25, 2021
Jurnalism corect


Tensiuni în coaliție pe tema rectificării bugetare. Vosganian: ALDE nu o susține în actuala formă/ Dăncilă: Guvernul nu va tăia veniturile românilor

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 1 august 2019 Etichete: , ,

UPDATE: Premierul României, Viorica Dăncilă, susține, într-o postare pe Facebook, că Guvernul nu va tăia veniturile românilor prin actuala rectificare bugetară.

„Vreau să fie tuturor foarte clar că, prin actuala rectificare bugetară, Guvernul nu va tăia veniturile românilor.

Am luat în calcul mai multe măsuri pe care să le includem în această rectificare și am dezbătut impactul fiecăreia, ținând cont de faptul că în spatele cifrelor se află cetățenii români. Ca prim-ministru, am în permanență acest lucru în atenție”, a scris Viorica Dăncilă.

Știre inițială

Purtătorul de cuvânt ALDE, Varujan Vosganian, a anunțat că formațiunea nu susține rectificarea bugetară în actuala formă. Acesta susține că deși coaliția ar fi trebuit să discute despre proiectul de rectificare bugetară, ieri, acest lucru nu s-a întâmplat.

“ALDE nu susţine rectificarea bugetară în actuala formă. Ieri ar fi trebuit să avem o sedinţă de coaliţie să discutăm din nou despre proiectul de rectificare bugetară şi asta nu s-a întâmplat. În schimb vedem informaţii, pe surse, despre tot felul de măsuri care ar fi pregătite, măsuri care pe noi nu ne satisfac, pentru că par a fi doar măsuri -pansament.

Vedem că se taie fonduri de la investiţii, sănătate, educaţie, cultură, justiţie (instanţe judecătoreşti) şi se adaugă, în schimb, la bugetele serviciilor.

Vedem că nivelul încasărilor la buget este sub cel prognozat la adoptarea bugetului de stat pe anul 2019.

Am văzut că ieri a fost adoptată o ordonanţă privind restructurarea financiară de care beneficiază 2700 de contribuabili, dar, în schimb, Guvernul nu a adoptat nicio măsură pentru încurajarea şi recompensarea tuturor contribuabililor care declară şi îşi plătesc la termen obligaţiile fiscale (bonusuri). ”, a declarat Varujan Vosganian, prin intermediul unui comunicat de presă.

Acesta a spus că, dacă până vineri nu se va schimba nimic, este necesară o ședință de urgență în coaliție pentru a vedea „ce este de făcut”.

„Noi, cei din ALDE, am spus şi repetăm că dorim să se mențină deficitul bugetar sub 3% din PIB, şi, de asemenea, susţinem alocarea de fonduri cu prioritate la obiectivele de investiţii din infrastructura mare, precum şi la investiţiile în derulare la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv asigurarea cofinanţării pentru proiectele cu finanţare europeană, aşa cum au fost asumate la adoptarea bugetului de stat pe anul în curs.

Aşteptăm ca ministrul de finanţe să prezinte măsuri pentru a rezolva problemele pe care le-am ridicat la precedenta discuţie.

Dacă rectificarea bugetară rămâne în forma existentă acum, ALDE nu şi-o va asuma.

O spunem pe un ton răspicat, dar politicos. Dacă nu se schimbă nimic până luni, trebuie să avem o ședință de urgență în coaliție să vedem ce este de făcut.”, a încheiat Vosganian.

Rectificare bugetară- Care sunt ministerele care pierd bani

Mai multe ministere vor pierde bani la rectificarea bugetară, cele mai multe fonduri fiind oprite de la Transporturi. Astfel, instituţia pierde peste 2,5 miliarde de lei, motivul invocat fiind că sumele acordate până în prezent nu au fost cheltuite iar proiectele nu au fost realizate, potrivit unor surse guvernamentale.

Bugetul Ministerului Educaţiei ar urma să fie diminuat cu peste 2 miliarde de lei, scăderi urmând să se înregistreze şi la sănătate.

Bugetele serviciilor de informaţii, în afară de STS, ar urma să fie suplimentate. Bani în plus va primi şi Administraţia Prezidenţială.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW