Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Tensiuni în coaliție pe tema legilor Educației. PNL susține că va fi urmat calendarul agreat, după ce Dîncu a cerut amânarea

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionuț Stroe, a transmis vineri, 27 ianuarie, că legile Educației își vor urma parcursul așa cum a fost stabilit în coaliție. Declarația purtătorului de cuvânt liberal vine la scurt timp după ce Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, a cerut prelungirea termenului pentru înaintarea formei finale pentru adoptare, întrucât „noile legi au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale”. 

„Calendarul pe Legile Educației este agreat în coaliție și rămâne același. Nu înțelegem declarațiile domnului Vasile Dîncu, mai ales că nu sunt în concordanță cu cele asumate de PSD în această situație. Ce este clar e că Legile Educației își vor urma parcursul așa cum am stabilit. Vor intra pe circuitul de avizare interministerială în Guvern, spre adoptare, după ce experții partidelor din coaliție le-au consultat, iar ulterior vor merge în Parlament pentru a fi dezbătute și votate.

E posibil ca domnul Dîncu să nu fi fost informat. Nu știm. Cert este că există un consens în coaliție și un calendar asumat ferm pe tema Legilor Educației”, a delcarat Ionuț Stroe.

Liderii coaliţiei de guvernare au decis la începutul anului ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educației din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legilor Educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie, au declarat, pentru News.ro, surse din coaliţie.

Legile Educației, dezbătute de 6 luni

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat în luna iulie modificările aduse legii Educației prin programul România Educată. Printre acestea se numărau schimbări aduse examenului de Bacalaureat și procesului de admitere la liceu, dar și reorganizarea instituțiilor din subordinea Ministerului Educației.

Între timp, Cîmpeanu a demisionat în urma unui scandal de plagiat (detalii aici), iar responsabil de noile legi ale Educației a ajuns Ligia Deca. La scurt timp după preluarea mandatului, Deca a transmis că noile legi nu vor fi prezentate la Guvern în forma actuală, ci vor fi rediscutate cu specialiști.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW