Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Tema impozitării progresive, repusă pe tapet de PSD / Premierul Ciucă a cerut o analiză Ministerului Finanțelor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 mai 2022

PSD a lăsat din nou în ofsaid PNL. După ce în privința așa-numitului „pachet economic și social” le-au luat caimacul liberalilor, anunțând public măsuri cu priză la propriul electorat înainte ca acestea să fie stabilite, social-democrații vin acum cu o nouă propunere, discutată și în vremea guvernul Ponta,- renunțarea la cota unică și aplicarea unui impozit progresiv. 

Tonul l-a dat Marcel Ciolacu luni, 16 mai, pe treptele sediului din Kiseleff. Întrebat dacă mai susține introducerea impozitului progresiv, liderul PSD a răspuns: „în continuare, cu deductibilitățile necesare.(…) Ori intrăm într-o logică, cum este toată lumea și toate țările dezvoltate, ori încercăm să ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”. 

Două zile mai târziu, Ciolacu a revenit: „Nu puteţi să îmi spuneţi că în Spania, Olanda, Germania, SUA, Italia, toţi sunt tâmpiţi, pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilităţi”.

Profitând de vidul comunicațional din partea conducerii PNL, social-democrații au continuat, detaliind propunerea. Într-o conferință de presă susținută la sediul PSD Ploieşti, ministrul muncii, Marius Budăi, a susținut că, măsura ar viza, de fapt, reducerea impozitului pentru persoanele cu venituri reduse.

„Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, nu s-a gândit la a introduce, în primă fază, cote mai mari de impozitare, ci, din cauza problemelor apărute cu preţurile, să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Asta a fost baza discuţiei, nu neapărat pentru a introduce categorii de impozite mai mari. Va solicita preşedintele partidului o discuţie în coaliţie, ce va ieşi din coaliţie vom comunica”, a afirmat Budăi.

Replică tardivă din PNL

Primul care a reacționat din partea PNL a fost președintele Senatului, Florin Cîțu. Acesta a evidențiat că o astfel de măsură nu ar fi benefică.

„Eu vă spun acum ca simplu membru al PNL că noi nu susţinem, şi avem şi în programul de guvernare, nu susţinem taxe noi, redimensionarea sistemului de taxare. PNL a venit cu soluţii în 2020 şi 2021 care au crescut gradul de colectare, sunt doi ani record”, a declarat şeful Senatului.

Ciucă rămâne evaziv

La două zile după ce Marcel Ciolacu a relansat tema impozitului progresiv, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că a solicitat Ministerului Finanțelor a analiză legată de sistemul de impozitare, pe baza căreia urmând să fie purtate discuții în coaliție. Pe de altă parte, Ciucă a exclus introducerea unor noi taxe, cu toate că, în Parlament, PSD, PNL și UDMR au propus introducerea unui bir pentru „promovare”, care să fie direcționat Camerei de Comerț.

„Să găsim soluțiile să realizăm această optimizare fiscală. Nu putem discuta de taxe care să vină peste noapte și să impacteze planurile de business. Nu vom avea taxe noi. Vom vorbi despre acestea când se va finaliza analiza la nivelul specialiștilor – măsuri. Termenul de analiză a fost stabilit la două săptămâni, după care urmează dezbateri”, a declarat Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW