Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Tehnologia 5G, impact major asupra economiei României/ ANCOM: Se estimează că va genera venituri de 4,7 miliarde de euro și va facilita crearea a peste 252.000 locuri de muncă

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 28 iunie 2020 Etichete: , , ,

Apariția pandemiei de coronavirus a adus cu ea o mulțime de teorii conspirative: de la implicarea omului de afaceri, Bill Gates, în apariția virusului, până la o posibilă corelație între lansarea tehnologiei 5G și Covid-19.

Din cauza teoriilor legate de tehnologia 5G, inclusiv că aceasta ar fi periculoasă pentru sănătatea oamenilor, au fost vandalizate sute de rețelele 5G din întreaga lume. Mai mult decât atât, au fost lansate speculații legate de un control mondial al Chinei prin intermediul undelor.

Chiar și țările europene vor să combată teoriile conspiraționiste care leagă tehnologia wireless de răspândirea noului coronavirus, teorii care au dus la incendierea a peste 140 de stâlpi de telefonie mobilă.

Organizația Mondială a Sănătății a demontat mitul conform căruia ar exista o legătură între rețelele 5G și coronavirusul: „ Virușii nu se răspândesc prin undele radio sau prin rețelele mobile. Nu există nicio legătură între răspândirea coronavirus și rețelele 5G. În multe țări în care a apărut virusul nu există astfel de rețele 5G. Boala COVID-19 este răspândită de persoanele infectate prin strănut sau tușit. De asemenea, oamenii se pot infecta dacă ating suprafețe pe care se află virusul și mai apoi își duc mâna la ochi, nas sau gură”.

Ce este tehnologia 5G

Într-un răspuns la solicitarea mainnews.ro, Autoritatea Națională pentru Administrație și Reglementare în Comunicații (ANCOM) precizează că tehnologia 5G vine ca o evoluție firească a dezvoltării tehnologice pentru stadiul în care se regăsește societatea noastră în prezent, fiind a cincea generație de conectivitate a internetului mobil.

„În câteva cuvinte, 5G înseamnă viteze mult mai mari pentru internetul fix și mobil, comunicații pe scară largă între mașini și comunicații dedicate serviciilor critice. Într-o primă fază, vom vorbi despre viteze mult mai mari de încărcare și descărcare, latență scăzută și multiconectivitate – adică posibilitate de conectare a mai multor dispozitive la aceeași sursă de internet mobil, în același timp”,  explică ANCOM.

Conform sursei citate, prin utilizarea facilităților 5G, multiple industrii vor avea beneficii strategice constând, de exemplu, în calitate mai bună a informațiilor privind lanțurile și operațiunile de producție,  caracteristicile piețelor, segmentare, obiceiuri de consum, etc. Totodată, impactul 5G asupra acestora se va vedea în creșterea productivității, prin valorificarea în timp real a informațiilor privind toate operațiunile de gestiune și producție.

„Utilizarea 5G în sectoarele adiacente sau terțe se va reflecta în îmbunătățirea furnizării unor servicii de siguranță publică și securitate, de exemplu prin îmbunătățirea calității serviciilor publice de intervenție în caz de urgență, pe baza datelor de management al traficului colectate.

Aceste beneficii sunt doar cele imediate, care vor putea fi observate la scurt timp de la implementarea 5G. Însă foarte probabil că felul în care vor putea fi utilizate aceste tehnologii va conduce la crearea unor noi modele de afaceri, pe care să nu le putem anticipa în acest moment”, mai scrie ANCOM.

Potrivit unor studii europene, pentru România se estimează că implementarea 5G va avea un impact asupra întregii economii, generând venituri de 4,7 miliarde euro și facilitând crearea a peste 252.000 locuri de muncă. În plus, digitalizarea industrială va aduce în țara noastră creșteri semnificative ale cifrei de afaceri din industrii inteligente, fiind anticipată o evoluție de la 3,7 mld USD în 2020 la 9 mld USD în 2026. Acest lucru va însemna totodată o reducere a decalajului de digitalizare dintre mediul urban și mediul rural din România.

„Pentru a veni în întâmpinarea îngrijorărilor populației cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic, ANCOM a pus la dispoziția publicului site-ul monitor-emf.ro, unde cei interesați pot vedea 24 de ore din 24 măsurătorile efectuate de cei 150 de senzori montați în principalele orașe din România, în zone de interes, cu trafic crescut, sau lângă școli, spitale, grădinițe. Harta cuprinde măsurători ale câmpului electromagnetic generat de surse de frecvență joasă sau înaltă, precum stații radio/TV, GSM, UMTS, WiFi, WiMax sau alte echipamente de emisie-recepție care operează în gama de frecvențe 100 kHz – 7 GHz. Totodată, ANCOM a pus la dispoziția celor interesați și o secțiune  din cadrul website-ului ANCOM care afișează măsurătorile efectuate de Autoritate cu echipamentele mobile în diverse puncte. Măsurătorile ANCOM arată că nu s-a atins niciodată nivelul de referință stabilite prin legislația națională , în cele mai multe cazuri rezultatele măsurătorilor fiind de sute de ori mai mici”, a explicat ANCOM.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/tehnologia-5g-impact-major-asupra-economiei-romaniei-ancom-se-estimeaza-ca-va-genera-venituri-de-47-miliarde-de-euro-si-va-facilita-crearea-a-peste-252-000-locuri-de-munca/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/tehnologia-5g-impact-major-asupra-economiei-romaniei-ancom-se-estimeaza-ca-va-genera-venituri-de-47-miliarde-de-euro-si-va-facilita-crearea-a-peste-252-000-locuri-de-munca/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *