Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Tătaru: Există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București și din anumite județe

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 18 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Cifrele raportate în ultima săptămână de Grupul de Comunicare Strategică au arătat o creștere a numărului de noi îmbolnăviri cu coronavirus. Acest lucru a dus la o suprapopulare a spitalelor din București dar și din alte județe din țară, avertizează ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

“Există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București – Matei Balș și Victor Babeș„, a spus Nelu Tătaru, pentru HotNews, menționând că deocamdată mai sunt locuri în aceste unități medicale.

Nelu Tătaru a admis faptul că anumite spitale din țară de confruntă deja cu un număr prea mare de pacienți.

„Sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a explicat cum sunt organizate spitalele în care sunt tratați pacienții diagnosticați cu Covid-19.

„Noi în acest moment avem organizată activitatea spitalelor în patologia COVID, faza I cele care sunt spitale de boli infecțioase, faza II de pneumologie, spitalele suport, care sunt spitalele mici și mijlocii pentru suport COVID și care în ultimele săptămâni solicitau revenirea la patologia non-COVID și sunt evaluate fiecare în parte. În acest moment, spitalele de faza I și II și spitalele suport pot prelua aceste cazuri noi. Cazurile de terapie intensivă încă nu forțează paturile de terapie intensivă, dar suntem pregătiți pentru a gestiona fiecare caz nou. Sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri. Există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București – Matei Balș și Victor Babeș – dar deocamdată mai sunt locuri și aici. De menționat că aceste spitale, modificându-și patologia pentru COVID, au suferit și modificări de structură. Chiar dacă aveau un număr mai mare de paturi, odată cu distanțarea și izolarea sau cazarea pacienților suspecți singuri într-un salon au făcut ca numărul de locuri să scadă. Dar ele pot fi reorganizate la un moment dat, dacă situația o impune. Spre exemplu, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș avea peste 600 de paturi, dar pentru a izola mai bine pacienții infectați cu coronavirus, numărul acestora s-a redus”, explică ministrul Sănătății.

Conform ministrului Sănătății, o parte dintre spitalele suport COVID din țară au cerut în această perioadă să revină la patologia anterioară epidemiei.

„Și spitalele care sunt spitale suport COVID, odată ce nu vor mai avea pacienți COVID, vor trebui să solicite Direcțiilor de Sănătate Publică să refacă circuitele și să revină la structura pe care o aveau înainte – adică în momentul acesta ei și-au suspendat un anumit număr de paturi pentru a putea asigura distanțarea. Asigurând distanțarea, spațiul este cu mai puține paturi, în acest moment. În general, cam toate spitalele suport COVID din țară au cerut DSP-urilor să fie evaluate dacă pot să revină la patologia non-COVID, crezând că s-a terminat. Ei bine, nu s-a terminat. În acest moment, cel puțin ieri, doar 7 județe nu aveau cazuri noi. În rest, cam toate județele aveau cazuri noi. Trebuie, la nivel de județ, DSP-urile și reprezentanții zonali de sănătate publică să reevalueze situația pandemiei, pentru a putea ce spitale pot să revină la patologia non-COVID și care trebuie să mai rămână totuși la patologie COVID, ca suport”, a afirmat Tătaru.

sursa foto: Inquam photos/ Virgil Simionescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW