Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Țările sud-americane își recheamă ambasadorii și taie legăturile cu Israelul din cauza războiului cu Hamas

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Mai multe țări sud-americane au inițiat proteste diplomatice împotriva Israelului ca răspuns la conflictul recent cu Hamas. Guvernul de stânga al Boliviei a făcut un pas mai departe, rupând legăturile diplomatice cu Israelul, invocând presupuse crime de război și încălcări ale drepturilor omului în Fâșia Gaza. Această decizie a fost anunțată în timpul unei conferințe de presă de către María Nela Prada, ministru în administrația președintelui Luis Arce, care a cerut încetarea atacurilor din Gaza și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la victimele civile și la strămutarea palestinienilor, potrivit The Guardian.

În urma deciziei Boliviei de a rupe legăturile diplomatice cu Israelul, Chile și Columbia și-au rechemat, de asemenea, ambasadorii din Israel, iar președintele Braziliei a criticat atacurile aeriene în curs de desfășurare în Gaza. Ministrul adjunct de externe al Boliviei, Freddy Mamani Machaca, a caracterizat decizia ca fiind o condamnare a ofensivei militare a Israelului în Gaza, care a fost percepută ca fiind agresivă și disproporționată, reprezentând o amenințare la adresa păcii și securității internaționale.

Decizia a fost luată după ce fostul președinte Evo Morales a cerut ruperea legăturilor cu Israelul, denunțând „situația îngrozitoare” cu care se confruntă poporul palestinian. Morales a cerut, de asemenea, ca Israelul să fie etichetat drept „stat terorist” și ca premierul israelian Benjamin Netanyahu și asociații săi să fie acuzați de genocid și crime de război. Bolivia a întrerupt anterior legăturile cu Israelul în 2009, după invazia din Fâșia Gaza, dar a restabilit relațiile în 2020, sub președinta de dreapta Jeanine Áñez.

Președintele de stânga al Columbiei, Gustavo Petro, și-a rechemat ambasadorul în semn de protest față de ceea ce a descris drept „masacrul poporului palestinian„ de către Israel. Recenta comparație făcută de Petro între acțiunile Israelului și cele ale naziștilor a dus la o mustrare tăioasă din partea Ministerului de Externe al Israelului. Aceștia l-au acuzat că pune în pericol viețile evreilor și susține „actele oribile ale teroriștilor Hamas” prin „declarațiile sale ostile și antisemite”.

Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, a criticat săptămâna trecută ceea ce a numit „nebunia prim-ministrului Israelului care vrea să distrugă Fâșia Gaza, dar uită că acolo nu sunt doar soldați Hamas, ci și femei și copii care sunt marile victime ale acestui război”.

„Doar pentru că Hamas a comis un act terorist împotriva Israelului, nu înseamnă că Israelul trebuie să ucidă milioane de oameni nevinovați”, a adăugat Lula într-un alt interviu.

FOTO: Inquam Photos

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW