Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Țările baltice au oprit importurile de gaze rusești, în contextul invaziei din Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2022

Letonia, Estonia și Lituania au încetat să mai importe gaz rusesc, ca parte a eforturilor europene de a reduce dependența de energia rusă. Letonia a transmis că statele baltice nu mai importă gaze naturale rusești, în contextul în care țările europene încearcă să reducă depenența de sursele de energie rusești, în urma războiului din Ucraina.

„Dacă mai existau încă îndoieli cu privire la faptul că ar putea exista încredere în livrările din Rusia, evenimentele actuale ne arată clar că nu mai există încredere”, a declarat sâmbătă Uldis Bariss, directorul executiv al Conexus Baltic Grid – operatorul de stocare a gazelor naturale din Letonia.

„Începând din 1 aprilie, gazele naturale rusești nu mai ajung în Letonia, Estonia și Lituania”, a declarat el pentru radioul leton, citat de Al Jazeera, adăugând că piața baltică este deservită în prezent de rezervele de gaze stocate în subteran în Letonia.

Măsura vine în contextul în care președintele Vladimir Putin a încercat să valorifice statutul Rusiei de putere energetică.

În condițiile în care economia rusă este paralizată de sancțiuni internaționale fără precedent, Putin a avertizat membrii Uniunii Europene că vor trebui să deschidă conturi în ruble pentru a plăti gazul rusesc.

El a declarat joi că contractele existente vor fi oprite dacă plățile nu vor fi efectuate.

În timp ce Statele Unite au interzis importul de petrol și gaze rusești, UE – care a primit aproximativ 40% din livrările sale de gaze din Rusia în 2021 – a păstrat livrările de la Moscova.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a făcut apel la restul UE să urmeze exemplul baltic. „Începând din această lună – nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a declarat el pe Twitter.

„Cu ani în urmă, țara mea a luat decizii care astăzi ne permit să rupem legăturile energetice cu agresorul fără consecințe”, a adăugat el.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW