Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


Tăriceanu: Sunt suspect într-un dosar penal pentru abuz în funcţie/Fostul președinte al Senatului va fi audiat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Călin Popescu Tăriceanu a primit o înștiințare în care a fost informat că are calitatea de suspect într-un dosar penal pentru abuz în funcție și urmează să fie audiat, a declarat președintele ALDE, marți seara. Este vorba de o anchetă demarată de procurorii de la Parchetul General prin care se verifică situația senatorului Cristian Marciu, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a instanței.

„De ziua mea am primit un plic – anul ăsta – de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi surpriză: Am primit înştiinţarea că sunt suspect într-un dosar penal pentru abuz în funcţie. Am început să fac legături, despre ce bănuiesc că este vorba. E vorba despre dosarul care vizează un senator, dosarul de incompatibilitate pe care-l are acest senator”, a declarat Călin Popescu Tariceanu, marţi seară, la Realitatea Plus.

Tăriceanu spune că regulamentul Senatului descrie foarte clar ce trebuie făcut în cazul în care un senator se află în incompatibilitate.

„Eu, ca preşedinte al Senatului, lumea probabil că-şi imaginează că am aceleaşi prerogative ca un director de întreprindere – dacă vrea să angajeze, angajează, dacă vrea să dea afară, dă afară. Preşedintele Senatului nu are astfel de prerogative, iar Regulamentul descrie foarte clar ce trebuie făcut de către Senat în cazul în care un senator se află în incompatibilitate”, a mai spus liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a mai adăugat că urmează să fie audiat în acest dosar.

Context

Procurorii de la Parchetul General verifică situația senatorului Cristian Marciu, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a instanței. Anchetatorii trebuie să stabilească de ce acesta și-a păstrat funcția din Parlament, în ciuda verdictului Înaltei Curți. În dosar ar fi vizat și Călin Popescu Tăriceanu, cel care a condus Senatul până în luna septembrie 2019. Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare în dosar.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat, printr-o decizie definitivă dată în martie 2015, incompatibil pe senatorul Cristian Mariciu.

Decizia ÎCCJ vine ca urmare a faptului că senatorul, în calitate de consilier județean Giurgiu, a făcut afaceri cu Consiliul Județean în perioada 2008-2012.

Potrivit legii, Marciu trebuia să-și piardă funcția de senator și oricare altă funcție publică pe care o deținea, pierzându-și și dreptul să mai ocupe un astfel de post vreme de 3 ani.

La doi ani după decizia Înaltei Curți, în martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului, la vremea aceea condus de Călin Popescu-Tăriceanu, să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu. Nimic nu s-a întâmplat însă.

Senatorul Cristian Marciu a rămas neclintit din funcție. Chiar și acum, la 5 ani de la decizia definitivă a ÎCCJ, Marciu încă este senator PSD în Parlamentul României.

Călin Popescu Tăriceanu nu a pus în aplicare sesizarea ANI, motiv pentru care fostul președinte al Senatului ar putea fi vizat în dosarul deschis la Parchetul General de acuzația de abuz în serviciu.

Tăriceanu a demisionat din fruntea Senatului pe data de 2 septembrie 2019. Contactat de mainnews.ro, președintele ALDE nu a răspuns la telefon.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW