Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Tăriceanu, despre alegerile anticipate: Premierul să aibă încredere în Parlament și în capacitatea noastră de a găsi o cale de mijloc

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 12 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a transmis, duminică, în contextul discuției despre alegerile anticipate, că motivația că PNL a obținut rezultate bune în sondaje nu este ceva serios. Tăriceanu transmite premierului Ludovic Orban să nu își bată joc de eforturile și sacrificiile pe care le-a făcut pentru o majoritate care să-i investească în Guvern.

Văd că se intensifică discuția pentru anticipate fără a se explica ce câștigă românii din această aventură. E greu să justifici acest lucru pentru că, de fapt, nu există nici un câștig. Motivația că PNL stă bine în sondaje și ar avea de câștigat din aceste alegeri nu este o motivație serioasă. Ce se va întâmpla dacă peste un an un alt partid va sta bine în sondaje? O luăm de la început? Și facem asta ori de câte ori cercetările sociologice arată schimbări în preferințele electoratului? Facem la fel și atunci când Președintele Republicii sau primarii scad în sondaje?

Dacă discuția despre anticipate chiar este una serioasă și nu vreo strategie electorală de a muta atenția de la temele cu adevărat importante pentru români la o temă secundară, atunci cei care le promovează trebuie să ne răspundă la niște întrebări. Ce urmează după alegerile anticipate? Care sunt măsurile pe care vor să le ia atunci, dar nu pot să le ia acum?”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe pagina sa de Facebook.

Acesta susține că Guvernul Orban a făcut câțiva pași importanți, precum modificarea ordonanței 114, bugetul pentru 2020 sau introducerea distorsiuni majore în economie.

Nu vreau să dau crezare zvonurilor că, de fapt, scopul acestor alegeri anticipate este de a asigura o majoritate care apoi să oprească calendarul de creștere a pensiilor și salariilor sau să impună un program de austeritate. O asemenea majoritate ar putea fi alcătuită doar din PNL și USR. Crede PNL că îi va fi mai ușor la guvernare alături de un partid populist, fără ideologie și fără experiență, decât acum când este singur și are o susținere rezonabilă în Parlament?

Experiența de a conduce un guvern care nu avea o majoritate în Parlament (după retragerea de către Traian Băsescu a PDL) mă pune în situația de a ști cât de dificilă este viața Guvernului Orban. Dar îmi amintesc, de asemenea, că atunci, chiar cu o susținere parlamentară subțire, primul guvern PNL a produs cea mai mare creștere economică de după 1989 și românii au avut parte de o perioadă de bunăstare. Am avut opțiunea pe care și actuala putere o are: să negocieze cu toate forțele politice o susținere pentru proiectele majore. Actualul guvern a făcut câțiva pași importanți: a trecut bugetul, a modificat ordonanța 114 care introducea distorsiuni majore în economie. În același fel poate găsi sprijin pentru alegerile locale în două tururi sau reforma pensiilor speciale”, a scris liderul ALDE.

De asemenea, Tăriceanu îi sfătuiește pe Orban să nu își bată joc de eforturile și sacrificiile pe care le-a făcut pentru a obține majoritate în Guvern.

Îl îndemn pe prim-ministrul Orban să nu sacrifice stabilitatea și creșterea economică a României pentru un scop politic relativ mărunt. Să aibă încredere în Parlament și în capacitatea noastră de a găsi o cale de mijloc din care cei câștigați să fie românii și nu un partid politic sau altul.

De asemenea, îi solicit prim-ministrului să nu își bată joc de eforturile și sacrificiile pe care le-am făcut pentru a obține o majoritate care să-i învestească guvernul”, a mai scirs Tăriceanu.

 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW