Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Tăriceanu: Am cerut în mod explicit PNL să formeze un guvern monocolor/Orban: Deocamdată nu au cereri de participare la guvernare cu miniştri

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 17 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după întrevederea pe care a avut-o cu Ludovic Orban că ALDE va susține doar un Guvern monocolor. Președintele partidului a prezentat un document cu 12 condiții pentru care parlamentarii ALDE să susțină Executivul lui Orban.

„Am cerut în mod explicit PNL să formeze un guvern monocolor, aceasta fiind într-adevăr o condiţie foarte serioasă în baza căreia vom putea da sau nu votul nostru. (…) Unele dintre condiţii nu fac decât să reprezinte un element de profilare clară pentru noi, dar sunt o serie de chestiuni pe care le-am discutat, sigur civilizat, dar asupra cărora nu negociem, cum ar fi chestiunea guvernului monocolor. Mi se pare uşor nefiresc dacă PNL intenţionează să formeze un guvern multicolor, alcătuit din mai multe partide. Riscul este ca PNL să devină minoritar în propriul guvern, pentru că PNL are până într-o sută de parlamentari, iar majoritatea parlamentară are nevoie de minim 233, deci ceilalţi vor deveni majoritari în geometria guvernului. (…)Nu suntem de acord cu această formulă excesivă în momentul de faţă, fie că vorbim de miniştri, fie că vorbim de secretari de stat”, a spus Tăriceanu, care a susţinut că nu a discutat concert cu PNL despre viitoarea structură a guvernului.(…)Am venit pregătiţi cu un document în 12 puncte care sintetizează principalele elemente de preocupare pe care le avem. Ele reprezintă condiţiile pe care noi le punem pentru a acorda votul viitorului guvern. Câteva deja le-am menţionat în trecut: menţinerea cotei unice de impozitare, reţinerea de a da ordonanţe în domeniul Justiţiei, continuarea proiectelor majore de infrastructură care sunt în curs de derulare. Noi considerăm că trebuie să existe o continuitate a acestor proiecte pentru că altfel la fiecare schimbare de guvern vom reseta şi vom începe totul de la zero, irosim resurse financiare, timp, în detrimentul proiectelor de dezvoltare. (…) Am cerut listarea la bursă a companiei Hidroelectrica. Iată câteva din elementele pe care le-am pus astăzi pe masă. (…) Vom avea o discuţie la începutul săptămânii viitoare pentru a trage concluzia definitivă. (…) Au luat cunoştinţă de aceste condiţionalităţi, trebuie să le analizeze şi săptămâna viitoare vom putea să hotărâm”, a afirmat Tăriceanu.

Președintele ALDE a mai subliniat că partidul său nu e de acord ca PMP să primească ministere în noul Guvern și că forurile statutare ale formațiunii vor analiza și vota o decizie finală.

Ludovic Orban spune că opțiunea sa este de un Guvern monocolor și că până în acest moment nu au existat cereri  de participare la guvernare cu miniştri.

„În urma discuţiei cu delegaţia care a reprezentat ALDE, am luat act de punctele de vedere şi de solicitările exprimate şi pot să vă spun că cea mai mare parte a punctelor care au fost puse în discuţie, din punctul meu de vedere, sunt rezolvate. (…)Opţiunea exprimată de ALDE este pentru un guvern monocolor PNL. Aceasta este şi opţiunea noastră. Deocamdată nu au existat în discuţiile de până acum cereri exprese de participare la guvernare cu miniştri. Sigur că la alte nivele suntem deschişi unor experţi, unor oameni competenţi sau unor soluţii care pot fi propuse de partenerii noştri. Asta am spus şi în discuţiile anterioare cu toţi partenerii noştri”, a declarat Ludovic Orban.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW