Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Tăriceanu: ALDE va susține Guvernul Orban cu condiții: Fără ordonanțe pe justiție, meținerea cotei unice

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, la Parlament, că ALDE va susține validarea Guvernului „Orban” fără a cere în schimb posturi de miniștri. Pe de altă parte, Tăriceanu pune câteva condiții: fără OUG pe justiție, menținerea cotei unice dar și dezvoltarea unor proiecte mari de infrastructură. 

„Am avut o discuție lungă și foarte utilă pentru a ne contura poziția la întâlnirea cu delegația PNL-ului. Ludovic Orban, în calitate de premier desemnat să vină la o discuție, poate chiar negociere, pentru care noi am schițat deja, în linii mari, condițiile pe care le avem pentru susținerea Guvernului. Am declarat de principiu că da, putem susține un guvern dar nu necondiționat. Vom avea un set de condiții, câteva dintre ele le-am și menționat în public: fără ordonanțe de urgență pe justiție, că să respectăm rezultatul referendumului, chiar dacă noi am votat împotrivă mi se pare normal să respectăm rezultatul, menținerea cotei unice de impozitare, vreau să știm exact care sunt proiectele de infrastructură pe care urmează să se concentreze efortul bugetar al viitorului Guvern, nu numai efortul bugetar dar și de organizare și urmărire a lucrărilor, dar probabil că vor mai fi și altele pe care le vom discuta la întâlnirea pe care o vom avea”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament.

Referitor la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Tăriceanu nu exclude posibilitatea ca legea de funcționare să fie modificată, dar nu este de acord să se desființeze.

„Deja am menționat că nu vom acceptă o OUG pe justiție. În ceea ce privește Secția specială, am vorbit foarte clar și despre această, nu văd de ce această secție creează acum un deranj, atâta vreme cât ea a funcționat cu aceleași atribuții când era în subordinea DNA. Acum, când e în subordinea CSM care este garantul independenței justiției, sunt mai multe șanse ca sectia să își facă datoria și să nu se procedeze cum s-a procedat în trecut când peste 2000 de magistrați aveau dosare la DNA care erau folosite pentru șantajul acestora. Există în același timp un proiect de lege care este în parlament, cu o serie de modificări printre care și cele care vizează SIIJ. Eu cred că este foarte util să facem o dezbatere deschisă, publică, la acre să participe asociațiile profesionale, să participe și presă și parlamentul”, a mai spus Tăriceanu.

Referitor la posibilitatea organizării alegerilor anticipate, liderul ALDE exclude această posibilitate pentru că ar însemna ca actualul Guvern să mai rămână la Palatul Victoria.

„În ceea ce privește alegerile anticipate, tema a ieșit discuție pentru că prevederile constituționale din Constituția pe care noi o avem fac extrem de greoaie, lentă, procedura declanșării alegrilor anticipate. Atâta vreme cât există soluții politice pentru susținerea unei majorități, nu văd care ar fi rostul alegerilor anticipate decât prelungirea agoniei actualului Guvern”, susține Călin Popescu Tăriceanu.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW