Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Țara miilor de legi. Câte acte normative sunt în vigoare, acum, în România

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 11 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Asociația Vedem Just a arătat, într-o postare pe Facebook că la 8 octombrie 2019, în România erau în vigoare 6.898 legi, 1.015 ordonanțe simple ale Guvernului și 2.171 ordonanțe de urgență, potrivit unei statistici a Consiliului Legislativ. Totodată, reprezentanții asociației susțin că, deși judecătorii ar trebui să cunoască legile, în ziua de azi nu mai este valabil acest lucru.

„Un stat care are multe legi este un stat slab/corupt”, spunea Tacitus acum 2000 de ani. Or, România a atins non-performanța de a depăși numărul de 10.000 de acte normative care fac parte din legislația primară, adică toate au putere de lege, arată Vedem Just în postare.

„Se presupune că judecătorul trebuie să știe legea, acest lucru nu mai este valabil astăzi”

Reprezentanții asociației mai spun că românii au nevoie de educație juridică de la vârste fragede, pentru a ajunge adulți responsabili. De asemenea, aceștia susțin că deși judecătorul ar trebui să cunoască legile, acest lucru nu mai este valabil în ziua de azi.

”Reamintim că, potrivit dictonului latin „Iura novit curia”, se presupune că judecătorul știe legea. Avem rezerve că acest lucru mai este valabil astăzi. Potrivit art. 1 alin. (5) din Constituția României, „respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. Și nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii („Nemo legem ignorare censetur”). Noi însă, ne îndoim sincer că cetățenii obișnuiți pot să cunoască atâtea acte normative pentru a menține ordinea de drept în societate, pentru a pretinde respectarea drepturilor proprii și pentru a respecta drepturile celorlalți. Singura soluție viabilă este EDUCAȚIA JURIDICĂ, care trebuie să înceapă urgent și încă de la o vârstă fragedă. Doar așa putem să avem, mai târziu, adulți responsabili. Deja s-a pierdut foarte mult timp!”, mai arată Vedem Just.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW