Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Tánczos Barna: Obiectivul nostru, să creştem suprafeţele de protecţie la cel puţin 75% din parcurile naţionale

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 august 2022

Obiectivul nostru, asumat în programul de guvernare, este să creștem suprafețele de protecție la cel puțin 75% din suprafața parcurilor naționale, a transmis ministrul Mediului, Tánczos Barna, joi, 11 august.

El a precizat că Parcul Național Domogled-Valea Cernei (PNDVC) este primul în care a fost început acest proces.

„Astăzi, la Băile Herculane, am început consultările privind extinderea zonelor de protecție strictă și integrală cu administrația parcului, reprezentanții structurilor silvice, reprezentanții autorităților locale și cu cei ai organizațiilor neguvernamentale.

În Domogled – Valea Cernei, avem cele mai reprezentative păduri virgine de fag din Europa, aspect confirmat inclusiv de UNESCO.

Astăzi suprafața de protecție este la 56%. Pentru a atinge dezideratul de 75%, avem nevoie, pe lângă identificarea noilor suprafețe cu adevărat valoroase din punct de vedere ecologic, care urmează să fie introduse sub protecție, să schimbăm mentalitățile și să îi atragem de partea noastră pe toți factorii interesați”, a declarat oficialul, pe contul său de Faccebook.

Ministrul a adăugat că obiectivele de protecție a naturii și asigurarea unui trai decent pentru comunitățile locale trebuie armonizate.

„Parcurile naționale din România trebuie să ofere oportunități, nu doar limitări pentru locuitorii acestor zone”, a subliniat el.

Tánczos Barna a mai menționat că după primele consultări a concluzionat că trebuie să regândim silvicultura din parcurile naționale.

„Avem nevoie de un management silvic diferit față de cel aplicat în pădurile de producție, adaptat nevoilor de conservare dar și a nevoilor comunităților locale.

De asemenea, este obligatoriu ca lemnul de foc pentru comunitățile locale să fie asigurat în continuare și, nu în ultimul rând, Romsilva trebuie să investească în tehnologii de exploatare moderne, non invazive, pentru ca orice lucrare silvică din Parc să aibă un efect minim asupra ecosistemelor”, se mai arată în postare.

Sursă: Romsilva

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW