Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Tánczos Barna neagă că UDMR ar fi beneficiat de finanțări din Ungaria

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 august 2022

Asaltat cu întrebări în conferința de presă susținută miercuri, 10 august, în Palatul Victoria, Tánczos Barna, ministrul mediului din partea UDMR, a încercat să minimalizeze legăturile pe care formațiunea le are cu Budapesta, precizând că nu a beneficiat de finanțări directe din afara țării. 

„Toate finanțările care vin de la Budapesta care vin către asociații sau fundații sunt finanțări legale. În ceea ce privește destinația acestora, nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază, multe fiind finanțări pentru investiții de utilitate publică. Toate patinoarele sunt deschise pentru cei care vor să patineze sau să joace hochei. Investiția de la Spitalul din Miercurea Ciuc este pentru toți cetățenii. Finanțările respectă legislația națională și europeană. (…) Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria. Acești bani nu au fost folosiți cu scop politic”, a declarat Tánczos Barna, la finalul ședinței de Guvern.

Legăturile cu Budapesta

Potrivit ziarului Adevărul, care citează publicația „Atlatszo Erdely”, ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune beneficiază de câţiva ani de fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta. Principala resursă este Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar. Apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania.

Pe de altă parte, potrivit datelor pentru 2021, ar fi fost date doar 91,5 milioane. Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica sau Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor). De asemenea, preşedintele executiv al UDMR, Balazs Attila, este membru al Consiliului de Administraţie al Pro Economica, o fundaţie care a dat drumul la un program de dezvoltare economică a Transilvaniei, cu sprijin de la Guvernul Ungariei.

Tot în acel CA este şi Novak Levente (vicepreşedinte al UDMR – Departamentul pentru organizaţii teritoriale). De altfel, banii Budapestei au mers şi în domenii mai vizibile pentru publicul larg, cum e fotbalul, clubul Sepsi OSK fiind deţinut de Sepsi OSK S.A., o societate pe acţiuni care s-a bucurat fondurile venite direct de la Executivul de la Budapesta.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW