Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Tânăra care a murit la Maternitatea Botoșani nu a primit asistență medicală timp de șapte ore. Raportul inspecției sanitare

By news.ro , in Stirile zilei , at 22 august 2023 Etichete: , , ,

Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a anunţat că verificările făcute în urma decesului unei tinere însărcinate în 13 săptămâni la Spitalul Judeţean au relevat că, “între orele 00.45 – 07.35 nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire”. Apoi starea pacientei s-a agravat brusc, a fost transferată la ATI, unde i-au fost făcute manevre de resuscitare, fără succes.

DSP Botoşani a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că inspectorii sanitari au declanşat verificări în urma decesului unei paciente la  Secţia Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, iar acestea au vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale.

„Reprezentanţii legali ai unităţii sanitare le-au pus la dispoziţie foaia de observaţie clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă şi nota de relaţie întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri. Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru «sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare». Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”, a precizat DSP Botoşani.

În fișa medicală a pacientei nu s-a trecut nicio investigație

Sursa citată a menţionat că între orele 23.30 – 00.45, pacientei i s-au făcut investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă.

„În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul. Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie”, a mai menţionat DSP Botoşani.

Cazul urmează a fi analizat şi în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

CITEȘTE ȘI: Asociația Moașelor Independente: Viețile gravidelor nu trebuie să depindă de disponibilitatea medicilor/Principalele nereguli de la maternitățile din România

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW