Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


Taiwanul anunță că a detectat 32 de avioane de război chineze în jurul insulei

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 martie 2024 Etichete: , , ,

Ministerul Apărării din Taiwan a raportat joi că treizeci și două de avioane de luptă chinezești au fost detectate în apropierea Taiwanului, reprezentând cea de-a doua cea mai mare desfășurare de acest fel din acest an, conform informațiilor furnizate de AFP.

În decursul unei perioade de 24 de ore până joi la ora locală 6:00, Ministerul Apărării din teritoriu a identificat, de asemenea, cinci nave de război care efectuau operațiuni în jurul Taiwanului, conform unui comunicat emis de aceasta.

Douăzeci de avioane „au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan”, o demarcație neoficială între China și Taiwan pe care prima nu o recunoaște, a subliniat comunicatul. Forțele armate din Taiwan au „monitorizat situația și au acționat cu aeronave de patrulare, nave de marină și sisteme de rachete ale unei terțe părți în răspuns la activitățile detectate”, conform News.ro.

Taiwan este o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său și pe care își dorește să o recâștige într-o zi, inclusiv prin forță, dacă este necesar. La sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, ministerul a detectat 33 de avioane de luptă chineze în apropierea insulei, reprezentând cel mai mare număr de aeronave desfășurate de la începutul anului.

Aceste desfășurări au fost observate la scurt timp după alegerile prezidențiale din 13 ianuarie, când actualul vicepreședinte Lai Ching-te a câștigat, o figură care nu este pe placul Beijingului. Luna trecută, Taiwanul a anunțat că 11 nave de război chineze au fost detectate în jurul insulei, reprezentând cel mai mare număr din acest an, în contextul unei dispute crescânde între Taipei și Beijing, provocată de un incident legat de o barcă de pescuit, care a accentuat tensiunile dintre cele două părți.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW