Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Tablierul metalic al Pasajului Doamna Ghica, montat pe jumătate. Se pregătesc noi restricții de circulație

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Se reiau lucrările la Pasajul Doamna Ghica. 50% din tablierul metalic a fost deja montat, iar în prezent se fac pregătiri pentru asamblarea restului de piese și ridicarea acestuia pe poziție, pe porțiunea din mijlocul intersecției, a anunțat marți, 10 ianuarie, primarul general, Nicușor Dan.

Scurt istoric al Pasajului Doamna Ghica

În mai 2019, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, a încheiat cu contract de proiectare și execuție cu Trustul de Clădiri Metropolitane pentru construirea unui pasaj care să degreveze traficul din intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina. Termenul de predare era de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Lungimea proiectului este de aproximativ 1 kilometru, iar pasaj metalic și rampele au 408 metri lungime cu patru benzi (două benzi de circulație pe sens de câte 3,5 metri).

Lucrările au avansat cu mare dificultate, de vină fiind capacitatea slabă a constructorului, dar și problemele legate de plăți, în condițiile în care conturile Primăriei Capitalei fuseseră poprite de familia Constanda. Asta nu a împiedicat-o pe Gabriela Firea să promită darea în exploatare până în ultimele zile de mandat.

În momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era în jur de 48,75%, în vreme municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

După deblocarea conturilor, Primăria Capitalei și-a reluat plățile către TCM iar lucrările au început, însă ritmul a fost extrem de lent. În plus, piesa principală a pasajului, tablierul metalic, lipsea.

TCM a încercat să o achiziționeze de pe piața liberă, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, însă licitația s-a anulat. Apoi a organizat o nouă licitație, de data aceasta în mandatul lui Nicușor Dan, însă și aceasta a fost fără succes. Abia la a treia încercare, compania municipală a reușit încheierea contractului cu o firmă din Italia.

Tablierul montat pe jumătate

Primele segmente din tablierul au în început să sosească din a doua parte a anului trecut, iar până acum firma din Italia a reușit montarea a circa 50% din structură, potrivit primarului Nicușor Dan, care a și prezentat o imagine în acest sens. Conform estimărilor făcute de Trustul de Clădiri Metropolitane, aceste lucrări urmează să se încheie în luna martie. Tot atunci ar urma să fie ridicate și restricțiile de circulație impuse.

Apoi vor fi montate predalele, pentru care TCM a lansat o procedură de achiziție, se va lucra armarea și betonarea structurii. Ultimii pași înainte de deschidere vor fi hidroizolația, asfaltările, rosturile de dilatație, respectiv marcajele rutiere. Noul termen de finalizare promis de constructor și primarul Nicușor Dan – vara anului 2023.

Se pregătesc noi restricții

Din cauza lipsei de spațiu, reprezentanții Primăria Capitalei a impus în zonă mai multe restricții de circulație. Față de cele deja cunoscute, începând de miercuri va fi restricționată circulaţia autobuzelor pe calea de rulare a tramvaielor de pe Şos. Colentina, ȋn zona intersecţiei cu Str. Doamna Ghica, pe sensul de mers spre Bucur Obor.

Având în vedere această măsură, pe sensul spre Bucur Obor, autobuzele liniei 621 vor circula pe spațiul carosabil de pe Şos. Colentina, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu Str. Sportului și intersecţia cu Str. Doamna Ghica, cu intrare pe calea de rulare a tramvaielor după efectuarea staţiei de la trotuar „Doamna Ghica”.

Autobuzele vor efectua opriri la trotuar ȋn staţiile: „Cartier Colentina” (comună cu cea a liniilor 182, 382, 667, N103 şi N108), „Rȃul Colentina” (comună cu cea a liniilor 182, 282, 382, 667, N103 şi N108), „Cremeniţa” (comună cu cea a liniilor 182, 282, 382, 667, N103 şi N108), „Şos. Colentina” (comună cu cea a liniilor 182, 282, 382, 667 şi N103) şi „Doamna Ghica” (comună cu cea a liniilor 182, 382, 667 şi N108).

Din 16 ianuarie va începe cea de-a cincea etapă de restricții rutiere. Aceasta va presupune:

– Blocare totala a părții carosabile a Sos. Colentina sens spre Fundeni in intersectia cu Str.
Doamna Ghica incepand cu 16.01.2023, ora 04:00.
– Blocare banda 2 bretea Doamna Ghica intre Sos Colentina si intrarea pe rampa
Delfinului
– Blocare banda 2 bretea Doamna Ghica Intre intrarea pe rampa Delfinului si Sos
Colentina
– Intrerupere circulatie tramvai pe Sos Colentina pe ambele sensuri
– Asigurare trafic auto pe Sos Colentina sens spre Fundeni pe trei benzi: una de dreapta
spre Delfinului si doua inainte, spre Fundeni, pe ampriza liniilor de tramvai
– Utilizarea statiei de tramvai ca statie comuna a STB pentru autobuzelor ce vor prelua
traficul de calatori.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW