Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Sute de posturi în plus la Ministerul Familiei și Ministerul Sportului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 februarie 2023 Etichete: ,

Guvernul a aprobat miercuri, 15 februarie, mărirea schemelor de personal din cadrul Ministerului Familiei și Ministerului Sportului cu 439 de posturi.

România se află într-o situație economică deosebită de dificilă, în principal din cauza cheltuielilor de funcționare a statului, cele care înghit mare parte din veniturile la buget. Prin urmare, pentru investiții, cele care ar trebui să fie motorul economiei, alocările se fac în principal din fonduri europene și în limita resurselor bugetare rămase.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în noiembrie 2022, de 1.280.003, iar circa 64% dintre acestea erau în administraţia publică centrală, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor și consultate de Agerpres.

Din totalul celor 818.217 de angajaţi din administraţia publică centrală, 602.622 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educaţiei, respectiv 294.207, Ministerul Afacerilor Interne – 125.370, Ministerul Apărării Naţionale – 74.276, Ministerul Finanţelor – 24.861 şi Ministerul Sănătăţii – 18.270.

Peste 400 de posturi noi la stat

În ciuda acestei situații care în final generează subdezvoltare, Guvernul continuă să creeze noi posturi în sectorul bugetar, care vor mânca din resurse în următorii ani.

La Ministerul Familiei, condus  va fi majorat numărul de posturi cu 237 posturi, respectiv de la 686 posturi la 923 posturi, invocând motive legate de legalitatea funcționării. Acestea vor fi create în cadrul Direcțiilor Judetene pentru Familie si Tineret.

„Pentru funcționarea în condiții de legalitate a Direcțiilor județene ale Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, este necesara suplimentarea cu un numar de 237 de posturi a numarului de posturi alocat Directiilor Judetene pentru Familie si Tineret, astfel încât sa se asigure continuitatea activității, activitatea de audit și, evident funcționarea activității de specialitate (implementare proiecte familie și tineret)”, se arată în nota de fundamentare.

Alte 202 posturi vor fi create la Ministerul Sportului. Aici schema de personal va crește de la 2.207 posturi la 2.409 posturi.

„Cele 202 posturi sunt vacante, grupul de lucru organizat de ministerele inițiatoare ale proiectului de act normativ a analizat situațiile de personal aferente tuturor direcțiilor județene, personalul urmând să fie încadrat, în conformitate cu prevederile legale, după aprobarea statelor de funcții, cu încadrarea în limitele prevederilor bugetare anuale aprobate. Față de cele prezentate Ministerul Sportului propune suplimentarea numărului total de posturi pentru instituțiile subordonate cu un număr de 202 posturi”, se menționează în nota de fundamentare.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW