Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Sute de membri USR, avertisment pentru conducere: Putem cădea în irelevanță, inclusiv prin ruperea partidului

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 februarie 2022

Aproape 500 de membri ai USR au semnat duminică, 6 februarie, o scrisoare adresată conducerii partidului, prin care transmit că formațiunea politică este este în pericol să se rupă, din cauza „războiului de anihilare reciprocă” dus de taberele ex-USR și ex-PLUS, pe fondul tensiunilor interne de la finalul săptămânii.

În Biroul Național, dezbaterea a fost înlocuită de bullying, politicile publice și monitorizarea guvernării au devenit instrumente de preluare sau de consolidare a puterii interne, numirile în funcții publice sau în cadrul grupului parlamentar sunt negociate în cercuri mici, închise și netransparente(…)Am pierdut valorile inițiale, iar electoratul s-a despărțit de noi”, arată cei aproximativ 500 de membri USR care au semnat scrisoarea adresată conducerii, obținută de Main News.

Aceștia susțin că partidul trebuie să revină în stradă, precizând că alegerile din 2024 nu pot fi câștigate fără colaborare și schimbări de paradigmă în funcționarea USR.

Așadar, noi, membrii, chemăm de urgență liderii la responsabilitate! – atât unii față de ceilalți, cât și, mai important, față de cetățeni și față de viitorul nostru, al tuturor, în România. Noi, membrii partidului, suntem bunul lui cel mai de preț. Împreună putem construi mai departe. Fără noi toți, liderii sunt doar o cochilie goală, fără folos pentru partid și, cel mai grav, fără folos pentru România. USR are nevoie să se trezească ACUM”, potrivit sursei citate.

Până la ora 14:15, 468 de membri USR au semnat scrisoarea adresată conducerii. Semnăturile au fost strânse începând de duminică, ora 10.

CITEȘTE ȘI: Ședință la USR, pe fondul tensiunilor interne. Dacian Cioloș susține că nu a amenințat cu demisia și vrea publicarea discuțiilor interne

Redăm, în totalitate, conținutul scrisorii:

„De astăzi, toate opțiunile pentru USR PLUS sunt deschise: putem cădea în irelevanță, inclusiv prin ruperea partidului, SAU putem redeveni alternativa la vechea clasă politică coruptă și la noul val politic extremist creat în laboratoarele sistemului.

Românii așteaptă de la USR PLUS să fie un jucător matur, care să dea răspunsuri adevăratelor crize ale României: drama costurilor la energie, corupția, exodul tinerilor, pandemia și sistemul precar de sănătate, creșterea sensibilă a extremismului naționalist.

USR PLUS trebuie să fie echipat intern în mod sănătos pentru a putea fi eficient extern. Nu merge una fără alta, falsul se simte.

Propunerea de program a președintelui Dacian Cioloș nu este cauza rupturii interne. Reacțiile la acesta sunt doar ultimul efect al războiului de anihilare reciprocă dus de taberele constituite pe falia ex-USR vs ex-PLUS, în care regulile, etica și interesele românilor au fost de multe ori uitate.

Urmarea firească a unei propuneri, bună sau rea, ar fi trebuit să fie dezbaterea ei. În schimb, avem parte de o serie de atacuri reciproce, unele complet imature, campanii interne și externe de decredibilizare între nucleele restrânse ale celor două tabere din Biroul Național.

Noi, membri ai partidului, solicităm următoarele:

 1. Respectarea de către Biroului Național a Statutului și redeschiderea către membri a ședințelor Biroului Național, conform art. 12 lit. h), începând cu ședința BN de duminică, 6 februarie 2022;
 2. Reluarea imediată și recurentă a ședințelor Comitetului politic, organism superior BN-ului, a cărui voce a fost complet redusă la tăcere;
 3. Reconfigurarea, în mod transparent și democratic, a proceselor interne de dezbatere și de decizie din cadrul grupului parlamentar;
 4. Cei care nu au respectat Statutul și democrația în cadrul proceselor interne de vot, locale sau naționale, precum și cei care ne-au adus activ în această criză să facă un pas înapoi;
 5. Restructurarea Secretariatului General, astfel încât să devină o resursă pentru întreg partidul, nu un instrument folosit discreționar, în interes propriu, de o tabără sau alta.

În Biroul Național, dezbaterea a fost înlocuită de bullying, politicile publice și monitorizarea guvernării au devenit instrumente de preluare sau de consolidare a puterii interne, numirile în funcții publice sau în cadrul grupului parlamentar sunt negociate în cercuri mici, închise și netransparente, Secretariatul General a devenit un simplu instrument de control al partidului, faptele imorale sau potențial ilegale în procesele de alegeri interne sunt mușamalizate, în loc să fie sancționate. Am pierdut valorile inițiale, iar electoratul s-a despărțit de noi.

În acest proces a fost uitat partidul, cu tot ce înseamnă el: mii de oameni care au tras din greu în campanii, voluntar, pentru a aduce schimbarea în România, valorile, principiile și marile proiecte ale USR PLUS, procedurile democratice interne, dezbaterile și participarea deschisă la decizie și, cel mai important, speranțele și motivele pentru care 2 milioane de români ne-au votat la alegerile europarlamentare.

Trebuie să revenim în stradă, să acordăm sprijin aleșilor locali, să avem membri motivați, să gestionăm profesionist resursele umane pentru a redeveni credibili în soluțiile propuse și în capacitatea noastră de a guverna. Putem câștiga alegerile din 2024 doar printr-un efort colectiv, în niciun caz mergând pe drumul bătătorit de până acum. Nu putem face asta fără colaborare și schimbări de paradigmă în funcționare. Nu mai e loc și nici timp de certuri sau pasivitate.

Așadar, noi, membrii, chemăm de urgență liderii la responsabilitate! – atât unii față de ceilalți, cât și, mai important, față de cetățeni și față de viitorul nostru, al tuturor, în România. Noi, membrii partidului, suntem bunul lui cel mai de preț. Împreună putem construi mai departe. Fără noi toți, liderii sunt doar o cochilie goală, fără folos pentru partid și, cel mai grav, fără folos pentru România. USR are nevoie să se trezească ACUM!

INVITĂM TOȚI MEMBRII USR PLUS PENTRU CARE LOIALITĂȚILE NU SUNT FAȚĂ DE O TABĂRĂ, CI FAȚĂ DE VALORILE ȘI DE PRINCIPIILE FONDATOARE ALE USR PLUS, SĂ SEMNEZE ACEASTĂ SCRISOARE. A VENIT MOMENTUL SĂ NE COAGULĂM PENTRU A MODERA EXTREMELE DIN ACEST PARTID”

Sursă foto: INQUAM Photos / Eduard Vinatoru

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW