Sute de case din Arad, avariate în urma cutremurului. Cum pot fi cerute despăgubiri
Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, în urma cutremurului de 5,2 pe Richter care a avut loc marţi seara, 6 iunie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad a transmis că în zona Ghioroc – Păuliş acţionează serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă pentru îndepărtarea efectelor negative în urma seismului.
Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Pop-Morodan, a făcut un apel la localnici, prin intermediul Facebook, să își întocmească un plan de urgență și să-și pregătească și un rucsac cu câteva lucruri de strictă necesitate în cazul unor situații neprevăzute.
„Din păcate epicentrul de la cutremurul de 5,2 a fost chiar lângă comuna noastră la o adâncime de doar 5,6 km.
După prima evaluare am constatat foarte multe case afectate, în special la acoperișuri și hornuri, dar și foarte multe crăpături la tavane și pereți.
Fiecare familie trebuie să aibă un „Plan de urgență” în caz de cutremur. Trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli goase si ornamente care pot cădea”, a transmis primarul comunei Ghioroc, Corneliul Pop-Morodan, pe Facebook.
Cum se acordă despăgubirile în urma cutremurelor
În baza documentelor emise de autoritățile competente din care să rezulte cauzele și împrejurările producerii sau apariției dezastrului natural – Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU), Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) / Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) din cadrul Primăriei, Prefectură sau alte organe abilitate prin lege, (Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Cercetare –Dezvoltare pentru Fizica Pământului) persoanele care au suferit pagube în urma cutremurelor trebuie să facă dovada că proprietatea le aparține sau este închiriată. În cazul celor care sunt asigurați deja în caz de cutremur, nu mai este necesară transmiterea dovezii de proprietate, aceasa regăsindu-se în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Cum funcționează asigurarea împotriva dezastrelor
Polița de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor este obligatorie și prevede protejarea locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Mai exact, este documentul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinței între proprietar și asigurator, în temeiul căruia acesta din urmă se obligă să plătească asiguratului o despăgubire totală sau parțială pentru daunele materiale suferite de locuință ca urmare a producerii unui dezastru.
Pentru perioada 15.07.2022-14.07.2023, PAID a achiziționat un program de reasigurare cu o capacitate de 1.000.000.000 EURO pentru riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren, având o reținere proprie maximă de 11 milioane EURO pentru riscul de cutremur și 9 milioane EURO pentru riscurile de inundații.
CITEȘTE ȘI: Legătura dintre cutremurul puternic din Turcia și seismele din Arad. Precizările specialiștilor
Sursă foto: Primăria Ghioroc
Comentarii