Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Susținătorii AUR au împărțit pliante la SNSPA în care le cer studenților să renunțe la facultate/Europarlamentarul Victor Negrescu: Un partid extremist a decis să politizeze educaţia

By Dragomir Georgiana , in Politic , at 3 octombrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), îl acuză pe deputatul George Simion, liderul AUR, de atacuri „legionaro-fascisteși promovarea unui discurs al urii, după ce susținători ai partidului au distribuit, la deschiderea anului universitar, în curtea și în sediul SNSPA, pliante în care promovează partidul și îi îndeamnă pe tineri să renunțe la studiile universitare, să „nu mai piardă timpul la universitatea lui Pricopie și Pârvulescu” și să se înscrie în AUR.

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, Victor Negrescu, și-a exprimat în plenul legislativului european de la Strasbourg solidaritatea cu profesorii și studenții Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative după atacurile lansate de AUR, solicitând sprijinul Comisiei Europene.

„În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație din Parlamentul European sunt solidar cu colegii mei profesori din cadrul SNSPA și cu studenții universității și solicit Comisiei Europene să reacționeze public la aceste tipuri de acțiuni anti-democratice, direcționate împotriva educației.

Orice pas înapoi în ceea ce înseamnă protejarea libertății de gândire din mediul academic înseamnă un pas înapoi în protejarea democrației și a valorilor europene”, a declarat eurodeputatul român, Victor Negrescu.

Reprezentantul României în Parlamentul European a criticat vehement promovarea mesajelor incitatoare la ură și încălcarea autonomiei și libertății de exprimare academice.

Partidul AUR, într-un nou scandal

Europarlamentarul Negrescu consiseră că AUR a depășit sfera politicii, deoarece ar aduce mai multe atacuri la adresa cadrelor universitare din cadrul SNPSA.

Un partid extremist a decis să politizeze educația, promovând în universități materiale de propagandă politică de tip fascist, prin care se incita la ură și se atacau în mod direct cadrele didactice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Acest tip de manifestare asumată de liderii extremiști contravine Cartei Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, dar și principiilor autonomiei și libertății de exprimare care caracterizează mediul universitar” a subliniat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.

Cum justifică George Simion mesajul din plainte: „Nu îi îndemnăm să renunțe la facultate, ci la facultatea unde domnul rector face partizanat politic”

Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto:Inquam Photos / Octav Ganea

SPreședintele Aur, George Simion, nu a negat distribuirea unor pliante către studenții SNPSA, însă, liderul politic susține că esența este alta: facultatea unde predă rectorul Remus Pricopie„ nu este potrivită”, deoarece s-ar face partizanat politic.

A ieşit iureş cu pliantele distribuite de noi la SNSPA. Dar nu văd care ar fi acuzaţiile. Susţinem 100% ce e în acele pliante, e un mesaj asumat. Nu îi îndemnăm explicit să renunţe la facultate, în general, ci dacă se poate, la facultatea unde domnul rector, ca şi domnul decan Pârvulescu, aleg să facă partizanat politic. Trăim încă într-o ţară liberă, nu în epoca în care această universitate se chema Ştefan Gheorghiu. Ştiu, n-ai zice că nu se mai cheamă „Ştefan Gheorghiu” după comportamentul domnilor Pricopie şi Pârvulescu. Pentru mine, ca român, un model de rector luminat este academicianul Ioan-Aurel Pop sau profesorul Marga”, a transmis liderul AUR, potrivit Digi.24. 

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii