Saturday, July 24, 2021
Jurnalism corect


Suspiciuni de corupție la PTF Nădlac. Președintele FORT: Dai șpagă, faci ce vrei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 9 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Procurorii DNA şi polițiştii DGA au descins, luni,  la sediul PSD Arad și la locuințele a trei social-democrați. Perchezițiile vizează o cauză care are legătură cu mita care s-ar fi dat la DRDP Timișoara pentru măsluirea greutății camioanelor de marfă care treceau în Ungaria prin punctul Nădlac 2. Președintele Federației operatorilor români de transport (FORT) susține că aceste practici „infectează” transporturile rutiere de 25 de ani.

Ancheta procurorilor a început în urmă cu nouă luni, când ofițerii anticorupție au aflat că se trece cu vederea greutatea reală a camioanelor, plătindu-se astfel șpăgi de 50 și 100 de euro angajaților DRDP Timișoara, scopul fiind plata unor taxe mai mici de către transportatori, conform pressalert.ro.

Totodată, mai mulți politicieni ar fi intervenit pentru ca anumite camioane să nu fie cântărite, banii fiind folosiți în interesul PSD Arad.

Președintele Federației operatorilor români de transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat pentru mainnews.ro că fenomenul corupției infectează transporturile rutiere de 25 de ani.

„De 25 de ani în România corupția infectează transporturile rutiere. Se fac controale în România pe bază de liste. Nu ești pe listă, ești controlat, ești pe listă, adică dai șpagă, faci ce vrei”, a spus președintele FORT.

Președintele FORT vorbește despre niște liste pe care ar fi fost trecuți transportatorii care dădeau șpagă pentru a scăpa de controalele din punctele vamale. Practic, camionul încărcat cu marfă pleca din Ungaria spre România cu o anumită greutate, iar la punctul de frontieră Nădlac II se treceau cu vederea depășirile de greutate.

Această șpagă dată angajaților DRDP Timișoara ar fi funcționat și ca o „taxă de protecție”. Un exemplu sunt camioanele care atunci când sunt cântărite în Ungaria  nu depășesc limita de greutate, iar atunci când ajung în România figurează ca având un gabarit depășit. Acest tip de camioane nu s-ar afla pe „listele” cu cei protejați de controalele vamale.

Mai mulți social-democrați sunt vizați în dosar

Florin Tripa, deputat PSD de Arad, Dorel Căprar- Deputat PSD de Arad și lider al filialei și Ioan Chisăliță, deputat PSD de Caraș-Severin, sunt suspectați că ar fi avut legături cu fapte de corupție desfășurate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Social-democrații au fost chemați, luni, la audieri.

Primul care a ajuns la sediul DNA a fost deputatul Florin Tripa, însoțit de avocat, care a declarat că are calitatea de suspect în acest dosar.

Conform DNA, banii colectați din șpagă ajungeau la șefii DRDP Timișoara. Direcția este condusă de Cristian Ispravnic, numit politic acum doi ani, fiind vizat și el în acest dosar. Potrivit presei locale, directorul DRDP Timișoara a fost la perchezițiile de la sediul Direcției și a declarat că nu i s-a cerut să facă numiri în funcții.

Conform presei locale, angajările de la DRDP Timișoara ar fi fost făcute pe criterii de partid, în funcțiile de șpăgile primite. Șeful Direcției l-ar fi promovat, la finalul lunii august, în funcţia de şef al Departamentului de Venituri pe pe Mircea Andrei Lucaciu. Acesta avea rolul de a coordona cântărirea și controlul camioanelor care treceau prin punctele de frontieră din Arad, Timiş și Caraş-Severin.

Ancheta DNA îl vizează și pe senatorul PSD de Caraș-Severin Ioan Chisăliță, care a declarat că nu are nici-o legătură cu acest dosar.

La audieri a venit și Elisabeta Miutescu, o angajată DRDP care acum nouă ani a cerut șpagă de la 30 de vehicule ca să poată părăsi țara prin vama Nădlac.

Liderul PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a fost și el chemat la audieri și a spus că nu se simte vinovat cu nimic și că nu înțelege de ce a fost chemat la audieri.

sursa foto: politiadefrontiera.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW