Thursday, September 23, 2021
Jurnalism corect


Suspendarea exporturilor de cereale, ulei și zahăr nu se aplică către statele UE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Premierul Ludovic Orban a explicat vineri că măsura instituită prin Ordonanța Militară numărul 8 de interzicere a exporturilor de cereale, ulei și zahăr nu se va aplica către statele membre ale Uniunii Europene. 

„Tocmai pentru a nu intra în criză alimentară am luat această decizie. Am evaluat, pe baza informaţiilor pe care le-am primit de la Ministerul Agriculturii, situaţia stocurilor pe anumite produse agricole şi pentru a garanta faptul că va exista o cantitate suficientă de grâu, de porumb, de floarea soarelui sau produse derivate, am luat decizia, pe perioada stării de urgenţă, să interzicem exportul. Nu exportul spre ţările Uniunii Europene, vreau să fac această precizare, pentru că, din păcate, s-a transmis greşit informaţia, noi nu am interzis şi nici nu putem interzice exportul în ţări din Uniunea Europeană, suntem parte a Uniunii Europene, unde există libertate deplină de circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicţia nu se referă la exporturile către ţări din Uniunea Europeană, ci către ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană”, a declarat Ludovic Orban la Antena 3.

Premierul a făcut aceste clarificări pe fondul criticilor exportatorilor, care au acuzat că prin această măsură ar putea pierde piețele externe, ceea ce ar duce la consecințe economice nefaste pentru aceste companii.

Prin Ordonanța Militară numărul 8, în perioada stării de urgenţă, se va suspenda exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr.

Sursa foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW