Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Virgil Popescu, propus să asigure interimatul la Digitalizare, după demisia lui Florin Roman

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 15 decembrie 2021

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a transmis miercuri, 15 decembrie, că a luat act de demisia ministrului Florin Roman și anunță că a transmis către președintele Klaus Iohannis propunerea ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să asigure interimatul, confirmând astfel informațiile obținute de sursele Main News.

Știrea inițială

Virgil Popescu, ministrul Energiei, va fi ministrul interimar al Cercetării, Inovării și Digitalizării, după demisia lui Florin Roman din această funcție, potrivit surselor Main News. Liberalii ar urma să vină cu o propunere pentru această poziție până luni, au precizat sursele citate.

Florin Roman a anunțat miercuri, 15 decembrie, că demisionează din funcția de ministru al Digitalizării, după controversele privind CV-ul său – o carte scrisă de el și trecută în CV, de negăsit; lucrarea de master, plagiată; licența de la Babeș-Bolyai, care este de fapt o diplomă de absolvire. Acestea sunt cele trei nereguli descoperite până acum în CV-ul liberalului.

El a făcut anunțul pe contul său de Facebook, unde a atașat trei diplome – una de absolvire, una de licență și una de master. Totodată, Florin Roman îl amenință cu instanța pe Dacian Cioloș, liderul USR, pe care îl acuză că „a coordonat atacul” la adresa sa.

„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului.

Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict. In rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Florin Roman în postarea din mediul online.

Context

Jurnaliștii de la Libertatea sunt cei care au scos la iveală atât cartea nescrisă, masterul plagiat, cât și, mai nou, licența de la Babeș-Bolyai.

Într-un articol publicat pe 9 decembrie, ziarul Libertatea a dezvăluit că primele 10 pagini din lucrarea de disertație – Transformarea digitală a României – a lui Florin Roman, trimise redacției chiar de către acesta, sunt plagiate în integralitate.

Conform sursei citate, cele 10 pagini identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

Jurnaliștii au arătat cum Florin Roman a preluat identic textul, figurile, graficele și chiar erorile de redactare, cuvintele cu litere lipsă din lucrarea profesorului timișorean.

Anterior, aceeași publicație a relatat că în CV-ul lui Florin Roman se regăsește lucrarea „Teoria sistemelor informaţionale”, dar cartea nu a putut fi găsită nici la editură, nici la Biblioteca Națională.

Contactat de Libertatea, noul ministru al digitalizării a susținut că nu a găsit volumul, „într-o săptămână de căutări, nici acasă, la Alba Iulia”.

Miercuri, 15 decembrie, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat pentru Libertatea că „domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW