Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


SURSE Variantele luate în calcul de tabăra Cîțu: Guvern minoritar susținut de PSD sau revenirea USR PLUS

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 13 septembrie 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu ar fi încrezător că USR PLUS va reveni la guvernare după Congresele PNL și USR PLUS, dar ar lua în calcul și varianta unui Guvern minoritar, cu susținerea în Parlament a Partidului Social Democrat, potrivit unor surse Main News.

Chiar și în cazul în care liderii USR PLUS decid să se reîntoarcă la guvernare, premierul Florin Cîțu și-ar dori o renegociere a mandatelor, motivând că partidul a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, împreună cu AUR și PSD.

Înainte de a ieși de la guvernare, USR PLUS avea 6 ministere: Justiția, Transporturile, Sănătatea, Fondurile Europene, Digitalizarea și Economia.

Dacă partidul condus de Dacian Cioloș și Dan Barna refuză să se întoarcă în Guvern alături de Florin Cîțu, tabăra premierului ar lua în calcul varianta unei guvernări minoritare, cu susținerea în Parlament din partea PSD și PNL.

În cazul contracandidatului lui Florin Cîțu la șefia PNL, Ludovic Orban, tabăra premierul nu și-ar dori să îi retragă susținerea politică, ceea ce înseamnă că Orban ar rămâne șef la Camera Deputaților indiferent de deznodământul Congresului din 25 septembrie.

Același lucru se aplică și în cazul președintelui Senatului, Anca Dragu. Liberalii nu ar încerca să o schimbe din funcție atât timp cât are susținerea USR PLUS.

CITEȘTE ȘI: Vasile Dîncu: Cîțu e pentru PSD un foarte bun agent electoral

Context

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR este la un pas de destrămare, după criza politică generată de premier. În ziua în care Florin Cîțu a introdus proiectul „Anghel Saligny” pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern din 1 septembrie, intenție criticată de USR PLUS, acesta l-a revocat din funcție pe Stelian Ion, al doilea ministru USR PLUS dat afară de Cîțu.

Ulterior, USR PLUS a depus, împreună cu AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, iar toți miniștrii formațiunii, inclusiv vicepremierul Dan Barna, și-au dat demisia din Executiv.

În timp ce Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a încercat să grăbească votul și dezbaterea asupra moțiunii de cenzură, acesta s-a lovit de încercările PSD și PNL – aripa Cîțu de a boicota fiecare încercare de stabilire a calendarului.

În plus, Florin Cîțu a cerut Curții Constituționale să constate un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

Astfel, votul asupra moțiunii de cenzură s-ar putea da după decizia CCR, întrucât și liberalii din tabăra premierului, dar și social-democrații, vor să împingă plenul reunit până după Congresul PNL, din 25 septembrie. Congresul USR PLUS este programat pe 2 octombrie.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW