Saturday, May 30, 2020
Jurnalism corect


SURSE: SRI va preda până în noiembrie sute de mii de dosare ale fostei Securități la CNSAS

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 17 septembrie 2019 Etichete: , ,

Sute de mii de dosare din arhiva fostei Securități care se află în prezent la Serviciul Român de Informații (SRI) vor fi predate până în luna noiembrie către Consiliul Național pentru Studierea Securității, au declarat surse oficiale pentru mainnews.ro.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a anunțat într-o postare pe Facebook, luni, că „încă 1.060 de dosare, 21 de mape, 14.290 de fișe, 6.644 de role microfilm au fost predate de SRI la CNSAS. Predarea arhivei fostei Securități merge până la capăt!”, a spus acesta.

În 2017, directorul SRI, Eduard Hellving, a anunțat că va avea loc o reevaluare a tuturor dosarelor care se află în arhiva centrală a SRI pentru a identifica documentele care pot fi predate.

„Generația dumneavoastră are dreptul să cunoască și să înțeleagă trecutul pentru a putea construi împreună viitorul”, a precizat Hellvig.

În urmă cu doi ani, Hellving a spus că SRI a încheiat orice legătură cu „trecutul nefast de dinainte de 1989”.

„În ciuda numeroaselor afirmații vehiculate deliberat, pot spune cu toată responsabilitatea că SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989 și că întreaga activitate este guvernată de principii și valori pe care le respectăm în orice împrejurare, dintre acestea poate cele mai importante sunt legea și securitatea cetățeanului”, a declarat Eduard Hellvig „Au trecut 32 de ani atunci, au trecut 30 de ani de evenimentele de la Brașov din 1987. Și sunt de acord că trebuie odată făcută lumină în aceste cazuri. Eu voi face tot ce ține de mine pentru acest lucru. Vă anunț în premieră că am finalizat în cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda către CNSAS și anume documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele de Consiliu referitoare la cadre stabilite prin sentințe judecătorești ca fiind lucrători ai Securității”, a spus Eduard Hellvig.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW