Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


SURSE Sportul românesc, vizat de hackeri | Pirații cibernetici au atacat site-ul Federației de Tenis pentru a fura date despre jucători

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 21 mai 2020 Etichete: , , , , , , ,

Ies la iveală noi informații din dosarul hackerilor care plănuiau să atace spitalele din România, în plină pandemie de coronavirus. Potrivit unor surse, pirații cibernetici au atacat și site-uri din domeniul sportiv. Federația Română de Tenis (FRT) și Direcția de Sport și Tineret Constanța sunt printre victimele hackerilor. Lista instituțiilor vizate este, însă, mult mai lungă.

Anchetatorii DIICOT au obținut o serie de discuții purtate de hackeri pe un grup de Telegram, unde ar fi plănuit atacul asupra Federației Române de Tenis.

În discuţiile purtate în grupul de telegram, Pentaguard, inculpatul îndeamnă la spargerea site-ului Federaţiei Române de Tenis, punând chiar la dispoziţia membrilor indicaţii privind sintaxa unei linii de cod necesare unui atac similar de tip Sql Injection„, potrivit documentului obținut de Main News.

Atacul asupra site-ului FRT, derulat între 10 și 12 martie 2020, a vizat furtul unor informații despre sportivi.

Discuţiile confirmă la un moment dat faptul că site-ul a format la scurt timp ţinta unui astfel de atac informatic de către unul din membrii grupului (…), activitate infracţională desfăşurată astfel cu sprijinul inculpatului N.A.C. Atacul şi compromiterea domeniului a fost urmată de extragerea şi transferul neautorizat a unor baze de date constând în date de identificare şi clasamentul jucătorilor de tenis, etc„, se mai arată în document.

De altfel, o altă instituție din domeniul sportului, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, a fost vizată de un atac.

Vizau spitale în plină pandemie

Hackerii s-ar fi folosit de pandemia de COVID-19 pentru a ataca mai multe site-uri. În plus, ei ar fi pregătit inclusiv atacuri asupra spitalelor, după cum Main News a scris aici.

Din informațiile obținute până în prezent a reieșit faptul că acelaşi N.A.C.  intenționează să lanseze inclusiv atacuri informatice de tip „ransomware”, în perioada imediat următoare, asupra unor instituții de sănătate publică din România, precum spitale, folosind o inginerie socială prin trimiterea unei aplicații malițioase (…), mascate într-un e-mail şi sub forma unui fișier ce aparent ar veni din partea instituțiilor guvernamentale, referitor la amenințarea Coronavirus-COVID19”, au stabilit anchetatorii.

Sistemele informatice atacate ar fi fost blocate în urma unui astfel de atac.

Prin această modalitate tehnică, autorul poate determina în mod facil ţinta să deschidă respectivul mail, aplicaţia maliţiooasă urmând a se descărca automat în sistemul informatic, producându-se criptarea datelor şi implicit punerea în stare de neîntrebunţare a platformei informatice”, mai spun procurorii în documentul citat.

Mai multe instituții din domeniul sănătății, printre care Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța, DSP Sălaj, au fost afectate de atacurile piraților cibernetici.

De asemenea, hackerii au atacat și site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava.

Pe lista instituțiilor vizate de hackeri se află și Primăria Livada, Primăria Cehu Silvaniei, Primăria Oradea, Camera Executorilor Judecătorești din Galați, Consiliul Județean Sălaj și ANAF, potrivit surselor Main News.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW