Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SURSE Sorina Pintea, război în instanță cu presupușii mituitori | Fostul ministru al Sănătății contestă decizia prin care DNA a renunțat la acuzații în cazul celor care ar fi dat banii

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 12 august 2020 Etichete: , ,

Sorina Pintea contestă decizia prin care DNA a renunțat la acuzații în cazul celor care i-ar fi dat mita de 10.000 euro. Fosta șefă de la Sănătate a deschis proces la Tribunalul Capitalei, deși a negat acuzațiile. Specialiștii consultați de Main News au explicat că un posibil motiv este legat de faptul că renunțarea la urmărirea penală nu înseamnă că fapta (de dare de mită, aici) nu a existat. Ori, confirmarea, în instanță, a renunțării decise de DNA ar putea să o dezavantajeze pe Pintea în procesul de luare de mită.

UPDATE Procesul a fost amânat, din motive procedurale. Judecata va fi reluată în septembrie.

Termenul de judecată în ceea ce privește contestația lui Pintea este programat miercuri dimineață, la Tribunalul București. Demersul vine în contextul în care procurorul care s-a ocupat de dosar a renunțat la acuzația de dare de mită.

Renunţarea la urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, întrucât apreciez că nu există interes public, faptă prev. de art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârşită de NICULESCU OCTAVIAN şi HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL privind suma de 10.000 de euro şi complicitate la dare de mită, faptă prev. de art. 48 alin. 1 CP rap. la art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârşită de LUCIAN GEORGE TUDOR privind suma de 10.000 de euro”, se arată în ordonanța DNA, obținută de Main News la momentul respectiv.

Anchetatorii susțin că procesul penal ar costa prea mult în comparație cu prejudiciul.

„Se are în vedere şi existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi faţă de aceste 3 persoane fizice şi juridice şi gravitatea urmărilor produse de acestea prin săvârşirea infracţiunii”, potrivit sursei citate.

La mijloc este suma de 10.000 de euro.

Având în vedere toate aceste considerente expuse cu ocazia analizării criteriilor care se iau în calcul la dispunerea unei soluţii de renunţare la urmărire penală, în urmărirea infracţiunii de dare de mită, faptă prev. de art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârşită de NICULESCU OCTAVIAN şi HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL privind suma de 10.000 de euro şi complicitate la dare de mită, faptă prev. de art. 48 alin. 1 CP rap. la art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârşită de LUCIAN GEORGE TUDOR privind suma de 10.000 de euro, motiv pentru care, fiind incidente dispoziţiile art. 318 alin. 1-2 C.p.p., urmează a se dispune renunţarea la urmărirea penală cu privire la săvârşirea acestor infracţiuni”, potrivit documentului.

Procesul prin care instanța va confirma sau nu decizia DNA este, la rândul său, în desfășurare, următorul termen fiind programat în septembrie.

Pintea, acuzată de luare de mită

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru că ar fi primit, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, în legătură cu un contract la Spitalul Județean Baia Mare.

Potrivit procurorilor DNA, sumele reprezentau 7% din valoarea unui contract de achiziții publice pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de Spitalul Județean Baia Mare, cu o societate comercială.

De cealaltă parte, avocații Sorinei Pintea, care neagă acuzațiile, susțin că fostul ministru al Sănătății nu ar fi avut cunoștință despre suma de bani pe care procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit-o în biroul său.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/surse-sorina-pintea-razboi-in-instanta-cu-presupusii-mituitori-fostul-ministru-al-sanatatii-contesta-decizia-prin-care-dna-a-renuntat-la-acuzatii-in-cazul-celor-care-ar-fi-dat-banii/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/surse-sorina-pintea-razboi-in-instanta-cu-presupusii-mituitori-fostul-ministru-al-sanatatii-contesta-decizia-prin-care-dna-a-renuntat-la-acuzatii-in-cazul-celor-care-ar-fi-dat-banii/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 61981 more Information to that Topic: mainnews.ro/surse-sorina-pintea-razboi-in-instanta-cu-presupusii-mituitori-fostul-ministru-al-sanatatii-contesta-decizia-prin-care-dna-a-renuntat-la-acuzatii-in-cazul-celor-care-ar-fi-dat-…

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/surse-sorina-pintea-razboi-in-instanta-cu-presupusii-mituitori-fostul-ministru-al-sanatatii-contesta-decizia-prin-care-dna-a-renuntat-la-acuzatii-in-cazul-celor-care-ar-fi-dat-banii/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *