Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

SURSE Restricții pentru cetățenii nevaccinați împotriva COVID-19, analizate de Guvern

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 august 2021

Guvernul analizează implementarea mai multor restricții pentru cetățenii care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, în contextul în care valul patru al pandemiei de coronavirus este iminent, iar Campania de vaccinare bate pasul pe loc, potrivit unor surse Main News.

Astfel, accesul persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19 ar putea fi restricționat în weekenduri la mall-uri. Pe același principiu, Guvernul s-ar pregăti să restricționeze accesul cetățenilor în restaurante și cluburi, dacă nu sunt imunizați.

O altă măsură pregătită de autorități ar fi testarea obligatorie pentru personalul medical nevaccinat, dar, până în acest moment, nu s-ar fi stabilit cât de des vor fi nevoiți medicii să își facă un test COVID înainte de a intra în spital.

În cazul persoanelor care intră în România din zonele aflate pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, carantinarea pentru o perioadă de 14 zile a celor nevaccinați împotriva COVID-19 este, deja, o măsură obligatorie.

CITEȘTE ȘI: Cozi kilometrice la intrarea în țară, după ce Grecia a intrat pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic. Turiștii nevaccinați intră în carantină

Ce spun experții

Măsurile de restricție analizate pentru persoanele nevaccinate aduc în spațiul public ideea discriminării.

Contactat de Main News, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a precizat că mersul la mall sau la restaurant intră în categoria serviciilor neesențiale.

La serviciile neesențiale, sunt o serie de state care au introdus aceste restricții, trebuie pus în balanță pericolul pe care îl reprezintă noile variante de tulpini COVID-19, care sunt consecințele dacă nu se iau aceste măsuri, inclusiv asupra economiei și a sistemului de sănătate. Toate acestea puse la un loc, făcute pe o analiză, un test al justificării, respectiv dacă metodele sunt adecvate sau necesare și proporționale cu scopul urmărit, se va putea ajunge la o concluzie dacă sunt discriminatorii sau nu”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Main News.

Pentru ca restricțiile să intre în vigoare, Guvernul va prelua Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și o va adopta sub forma unui act administrativ sau a unei Hotărâri de Guvern, au explicat surse din cadrul Avocatului Poporului pentru Main News.

Astfel, dacă vor exista persoane care se vor simți lezate în interesele lor, acestea vor putea doar să atace în instanță măsurile impuse de Executiv, întrucât Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituțională doar legile și ordonanțele de urgență.

Ideea a mai fost discutată de oficiali

Ideea adoptării unor măsuri de restricție pentru stimularea Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a mai fost dezbătută în spațiul public chiar de vicepremierul Dan Barna, pe 23 iulie.

„De exemplu, mersul la mall în weekend – care nu e un serviciu esențial – să fie condiționat de vaccinare. Persoanele vaccinate să poată să meargă la mall în weekend, ceilalți în restul săptămânii”, a declarat Dan Barna, pe 23 iulie, când vorbea despre măsurile ce ar putea fi adoptate pentru stimularea vaccinării.

Chiar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat, la finalul ședinței de Guvern din 28 iulie, că în eventualitatea în care rata de incidență a cazurilor raportate în ultimele 14 zile depășește pragul de 3 la 1.000 de locuitori, unele locații ar putea fi deschise doar pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19.

„În loc să închidem restaurantele când incidența ajunge la 3 la mie, nu e mai bine să le lăsăm deschise pentru vaccinați?”, s-a întrebat retoric Raed Arafat.

Măsuri asemănătoare adoptate în Franța

În Franța, Guvernul a condiționat accesul în restaurante, baruri, terase, obiective turistice, centre comerciale, precum și la transportul cu avionul, trenul sau autocarul pe distanțe lungi de prezentarea unui permis sanitar, asemănător certificatului COVID european, ce atestă că un cetățean fie a fost vaccinat împotriva COVID-19, fie a trecut prin boală, fie are un test negativ. În plus, personalul sanitar va fi obligat să se vaccineze împotriva COVID-19 până la mijlocul lunii septembrie.

Peste 200 de mii de persoane au ieșit în weekend să protesteze împotriva măsurilor impuse de autorități, marcând a treia săptămână de manifestații, potrivit AP. În Paris, manifestațiile au adunat în jur de 14.000 de oameni.

Măsurile anunțate de Guvern au făcut ca vaccinarea împotriva COVID-19 să funcționeze la turație maximă, iar în luna iulie 6.8 milioane de persoane au primit prima doză de ser. În total, peste 52% din populația eligibilă a fost imunizată împotriva COVID-19.

Valul patru al pandemiei, iminent. Campania de vaccinare bate pasul pe loc

Pentru prima oară de la finalul lunii mai, rata de pozitivare a trecut luni, 2 august, de 1%. Grupul de Comunicare Strategică a raportat 137 de noi cazuri, din 12.601 de teste, în ultimele 24 de ore, în timp ce în secțiile ATI din țară sunt internați 63 de pacienți.

Campania de vaccinare, în schimb, bate pasul pe loc. Duminică, 1 august, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a informat că, în ultimele 24 de ore, aproximativ 7.000 de persoane au fost inoculate, dintre care 4.540 au primit prima doză.

Sâmbătă, 31 iulie, România a atins pragul de 5 milioane de cetățeni vaccinați împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză.

CITEȘTE ȘI: Ținta asumată de Guvern, atinsă cu întârziere: 5 milioane de cetățeni au fost vaccinați împotriva COVID-19

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *