Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


SURSE Reducerea accizei la carburanți se amână / Cîțu: Ministrul de Finanțe să explice de ce nu este posibilă măsura

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 februarie 2022

Punerea în aplicare a reducerii cu 50% a accizei la carburanți va fi amânată timp de 2-3 săptămâni, până când guvernanții vor găsi o altă măsură mai eficientă pentru scăderea prețului la pompă, potrivit surselor Main News. 

Întrebat de ce nu mai este posibilă înjumătățirea accizei la carburanți, Florin Cîțu a declarat miercuri, 23 februarie, că este datoria ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, să explice motivele, pentru că el este cel care a propus măsura.

„Cred că este datoria ministrului de Finanțe să vină și să spună, el a propus-o”.

Liderul PNL a precizat că a lansat mai multe avertismente în ședința coaliției de marți, întrucât măsura i s-a părut „aberantă”.

„Eu am atras atenția asupra unor lucruri și în ședința de ieri (marți-n.red.). Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile, care costă trei miliarde, ar ajuta foarte mult. Vă dați seama că dacă luăm pentru tot anul, erau 9 miliarde. Impactul este mare.

În același timp, am spus că trebuie discutat cu Comisia Europeană, pentru că nu e ca la TVA, nu e nicio portiță de negociere. Dacă reducderea este sub acciza minimă, infringementul este declanșat automat și diferența trebuie plătită de la buget.

Deci, pe lângă cele 3 miliarde pentru cele 3 luni de zile, ceea ce mi se pare aberant pentru o măsură de trei luni de zile, trebuie să dai și de la buget restul. Acestea au fost avertismentele mele. Mi s-a spus că se va ocupa și că nu e nicio problemă, va merge mai departe. De asta am venit cu precizarea că cineva trebuie să răspundă pentru asta”, a adăugat președintele Senatului.

Rugat să dea detalii despre procedura de infringement, Cîțu a reiterat că accizele nu pot fi negociate, așa cum poate fi negociată taxa pe valoare adăugată (TVA).

„Pentru că nu poate fi negociată… nu este ca la TVA, unde poți să te duci la CE și să negociezi. La accize nu există portițe de negociere. Dacă ai redus acciza sub nivelul minim, automat intri în procedură de infingement și diferența trebuie plătită la Comisia Europeană din buget.

Context

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a anunțat marți, 22 februarie, că a propus în ședința coaliției ca acciza la carburanți să fie redusă cu 50%. Măsura a fost validată de liderii partidelor care formează coaliția de guvernare. Oficialul preciza ieri că prețul la pompă ar fi urmat să scadă cu peste un leu.

În schimb, Florin Cîțu a menționat, marți, că scenariile prezentate de Ministerul Finanțelor sunt optimiste, iar cine propune măsura trebuie să își asume consecințele, dacă prețul nu scade.

„Dacă nu scade prețul la pompă, cineva va trebui să răspundă pentru asta, 3 miliarde să-i luăm de la buget și să le dăm companiilor și să nu răspundă nimeni… Să-și asume cineva măsura și consecințele, nu știu cine o va propune. Azi 9marți – n.red.) a propus-o ministrul Finanțelor (Adrian Câciu – n.red.)”, a mai declarat acesta.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW