Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


SURSE PSD a solicitat prim-ministru prin rotație, la 18 luni

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2021

Propunere fără precedent în istoria politicii românești. La negocierile cu reprezentanții PNL în vederea formării unui nou guvern, cei ai PSD au solicitat ca funcția de prim-ministru să revină fiecărui partid, prin rotație, la 18 luni, conform surselor Mainnews.ro. 

La șapte ani de la destrămarea USL, PSD și PNL sunt tot mai aproape de a fi din nou împreună. La finalul discuțiilor, desfășurate la Palatul Parlamentului, ambele tabere au dat semne că scenariul instalării unui nou guvern între formațiuni așa-numite de stânga și dreapta este foarte probabil.

Scurtă istorie a primei alianțe PSD-PNL

Uniunea Social-Liberală a reprezentat prima alianță între Partidul Social Democrat, (declarat de stânga) și Partidul Național Liberal (pretins a fi de dreapta), din care au mai făcut parte Partidul Conservator, al lui Dan Voiculescu, respectiv Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), condus de Gabriel Oprea.

USL a dominat scena politică, începând cu alegerile locale din primăvara lui 2012, și continuând cu alegerile parlamentare din toamna aceluiași an, în urma cărora coaliția a obținut o majoritate zdrobitoare în legislativ. Planul inițial a fost ca Victor Ponta să preia funcția de prim-ministru, fapt ce s-a și întâmplat, iar Crin Antonescu, liderul PNL de la acea vreme, să fie candidatul unic pentru președinție. Antonescu avea însă să ocupe fotoliul de la Cotroceni doar o lună și jumătate în postura de interimar, pe durata suspendării lui Traian Băsescu. Ulterior, după ce și-a întărit rândurile cu transfugi, în special de la PP-DD, formațiunea lui Dan Diaconescu, PSD a eliminat PNL de la guvernare iar Victor Ponta a candidat la alegerile prezidențiale, însă fără succes.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW