Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


SURSE Producătorul de film Ada Solomon și regizorul Corneliu Porumboiu, în atenția DIICOT. Sunt acuzați de spălare de bani și evaziune fiscală

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2021

Producătorul de film Ada Solomon și regizorul Corneliu Porumboiu ar fi fost puși sub acuzare de DIICOT, într-un dosar în care sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani, potrivit unor surse Main News.

Dosarul deschis de procurorii DIICOT urmărește modul prin care au fost cheltuite finanțări din bani publici, obținute de la Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Cei doi, alături de alte zeci de persoane fizice, sunt acuzați că ar fi emis, în perioada 2013-2015, facturi fictive înregistrate pe numele unor firme fantomă, ce ar fi adus un prejudiciu la bugetul statului în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

Ada Solomon a precizat pentru Main News că nu comentează acuzațiile DIICOT. Corneliu Porumboiu nu a răspuns solicitărilor Main News de a oferi o reacție pe această temă. 

Comunicatul DIICOT

Procurorii DIICOT au informat, luni, că efectuează cercetări față de 100 de persoane fizice și juridice într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României, etc).

O parte din membrii grupului infracțional figurau ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracțională. De asemenea, facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, este comunicatul DIICOT.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW